De parallelle wereld van de politieke elite

dec 16, 2014 by

De Duitse beweging PEGIDA trok afgelopen maandag een recordaantal van meer dan 15.000 deelnemers. En dat ondanks de groeiende coalitie van partijen en organisaties in Duitsland die zich in felle bewoordingen tegen PEGIDA hebben uitgesproken. Een brede coalitie van CDU, SPD, Grünen en Linkspartei hebben hun afschuw uitgesproken over PEGIDA en roepen op tot tegenactie. Tot op heden zonder veel succes, aangezien er slechts een paar duizend man kwam opdagen in Dresden, die hoegenaamd voor een ‘Weltoffen’ (open naar de wereld) Dresden zouden zijn.

Het is opmerkelijk dat links zich fel distantieert van een burgerbeweging als PEGIDA, maar niet beseft dat zij daarmee in hetzelfde kamp zitten als de politieke elite. Deze elite wil wel meer immigratie en zoveel mogelijk als het kan. Zo was er laatst een speciale VN-rapporteur, een zekere Franse professor Crépeau, die in Engeland kritiek had op Europese anti-immigratiepartijen – volgens hem was iedereen welkom, asielzoeker en gelukszoeker ongeacht cultuur of religie. Het is de gebruikelijke kritiek van een groeiende transnationale elite van geprivilegieerde internationale ambtenaren die nergens belasting betalen en de wereld overreizen. De hypocrisie is dan ook niet van de lucht, zoals eerder dit jaar nog bleek toen een GreenPeace-directeur elke week per vliegtuig naar zijn werk ging.

Ook op nationaal niveau trekken de traditionele partijen steeds meer naar elkaar toe en lijken zij steeds meer op elkaar, zowel wat betreft programma als ook persoonlijk. CDA, PvdA, VVD, GroenLinks en D’66 verschillen in geen enkel opzicht van elkaar wat betreft economische globalisering en Europa. Het zijn ook allemaal dezelfde mensen uit dezelfde milieus die naar dezelfde universiteiten gaan en in hetzelfde culturele circuit komen. Zij preken multiculturalisme en consuminderen, maar zij leven zelf in monoculturele wijken en gaan nauwelijks om met mensen buiten de politieke jetset. Zij verblijven bijkans in luxe hotels en kopen dure kleren, want ze lopen er altijd mooi bij daar op het Binnenhof en in Brussel.

Het ergste is dat de media hier in mee gaan. Hierdoor ontstaat er net als in het voormalige Oostblok een kloof tussen de wereld zoals die in de kranten en op TV wordt omschreven en de werkelijkheid die door de mensen in de straat wordt ervaren. Op het internet is er een parallel universum ontstaan van blogs en websites, alsmede in de commentarensecties van krantenwebsites. Daar blijkt dat veel mensen anders denken over de veiligheid in de straat, de culturele veelvoud in de buurt en de grote stadsproblemen, maar ook internationaal wat betreft de agressieve aard van de Islam en het conflict met Rusland. Zodoende is er een groeiende kloof ontstaan tussen de mediale-culturele-politieke bovenlaag en de werkende onderlaag. Deze onderlaag roert steeds meer haar stem, met initiatieven als PEGIDA.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.