Chique doen met Nederlands geld

dec 10, 2014 by

Vandaag heeft de OECD een rapport gepubliceerd over de belastingopbrengsten van de verschillende OECD landen. De OECD landen zijn over het algemeen de ontwikkelde landen als de VSA, Japan, Duitsland, maar ook Polen, Mexico en Canada. In het rapport wordt een interessant beeld gegeven van hoe de belastingdruk zich heeft ontwikkeld. Over het algemeen is dit niet goed. De belastingdruk is over de afgelopen jaren stevig gestegen. Raar genoeg zijn van het doorgaans nauwkeurige en tijdige Nederland geen recente cijfers beschikbaar. Het OECD kan ons dus geen inzicht geven in de exacte omvang van de zeer forse belastingverzwaringen van het kabinet Rutte. Opmerkelijk!

Er zijn wel data beschikbaar voor de afdracht van de verschillende OECD landen aan supra-nationale entiteiten als bijvoorbeeld het IMF en de VN over 2012. Nederland staat op eenzame hoogte qua afdracht; 1% van alle belastingopbrengsten wordt weggegeven. Dit is 2,5 keer zoveel als gemiddeld. Ter illustratie Zweden spendeert maar 0.3% aan supra-nationale entiteiten. Argument kan zijn dat Nederland in de EU zit. Echter het economisch krachtige Duitsland spendeert slechts 0.4% en Frankrijk 0.2%. Ander argument kan zijn dat Nederland, iig op papier, relatief rijk is. Echter het relatief veel rijkere Luxemburg spendeert slechts 0.1%.

Samenvattend: Nederland spendeert relatief het meest aan supra-nationale entiteiten van de hele OECD, 5 keer zoveel als Frankrijk en 10 keer zoveel als Luxemburg.

Let wel op: dit zijn de cijfers van 2012 en dus van voor het begin van het kabinet Rutte. Het is dus ook exclusief de EU naheffing van ongeveer 642 miljoen euro die Mark Rutte als zoete koek van Peijnenburg heeft geslikt. De stoere woorden van Mark Rutte en zijn VVD contrastreren dus sterk met de realiteit in Den Haag en Brussel. In haar feitelijk handelen is het kabinet Rutte de nageboorte van het kabinet den Uyl: hoge belastingen, nivillering en bovenal veel Nederlands geld weggeven aan anderen.

 

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.