Aboutaleb en Marilyn Monroe

dec 11, 2014 by

Elsevier heeft Aboutaleb, de huidige burgemeester van Rotterdam, uitgeroepen tot Nederlander van het jaar 2014. De belangrijkste reden zal wel zijn ‘ferme uitspraken’ zijn over de zogenoemde ‘polderjihadi’s’, die volgens hem niet meer hoefden terug te komen. Zodoende is Aboutaleb bijna over één nacht ijs de held van Elsevier geworden. Wat zegt dit over de integratie?
 
Aboutaleb is zeker een schoolvoorbeeld van en ‘self-made man’. Eenmaal aangekomen in Nederland ging hij studeren totdat hij de hts telecommunicatie had afgemaakt. Hij raakte via de media aan betrekkingen binnen de overheid, als persvoorlichter. In 1998 kreeg een functie bij subsidiespons Forum (‘instituut voor multiculturele vraagstukken’) voorheen beter bekend als Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB). Dit was het vehikel van een andere bekende Marokkaan, Mohammed Rabbae, die tussen 1982 en 1994 directeur was en het NCB gebruikte voor een parlementaire loopbaan als GroenLinks-coryfee. Het dagblad Trouw (30 september 1999) berichtte als volgt over deze club:
 
Rabbae bereikte onder meer dat de wetgeving over kinderbijslag, uitkeringen en de verblijfsvergunning voor buitenlandse vrouwen, werd verzacht. Ook regelde hij dat enkele honderden ‘witte illegalen’ in stilte een verblijfsvergunning kregen.
 
Terug naar Aboutaleb. Forum blonk niet uit in bedrijvigheid. Op website staan er slechts vier publicaties uit de periode 2001-2004, waaronder een bordspel dat allochtonen en autochtonen dichter bij elkaar zou moeten brengen [sic!]. Desalniettemin bleek deze club wederom een nuttige springplank voor een Marokkaan, ditmaal Aboutaleb. Hij werd in 2003 lid van de PvdA en werd in 2004 al gelijk wethouder in Amsterdam. Daarna ging het stijl opwaarts. Na een korte periode als staatssecretaris werd hij in 2009 benoemd tot burgemeester van Rotterdam als PvdA-kandidaat. De wraak van de PvdA was zoet: na de liberale Opstelten en het trauma van de Leefbaar-coalitie (PvdA als oppositiepartij) weer een PvdA-burgemeester, allochtoon en ook nog eens uit Amsterdam.
 
Aboutaleb is de posterboy van de PvdA. Hij zegt af en toe wat flinks, maar hij is door de wol geverfd als een politicus met een etnisch profiel in een PvdA-netwerk. Het is maar de vraag of een Nederlander dezelfde hoge carrièresprong had kunnen maken en als burgemeester met hetzelfde beleid ook ‘Nederlander van 2014’ was geworden. Is hij dan de voorhoede van een geslaagde integratie? Ik denk van niet. Aboutaleb is in alle opzichten een uitzondering in een gemeenschap dat wordt geplaagd door criminaliteit, schooluitval, radicalisme en jeugdwerkloosheid. Maar liefst 37% van de Marokkaanse jongeren onder 24 jaar is werkloos (SCP jaarrapport integratie 2013). Aboutaleb behoort tot de politieke jetset van allochtone PvdA-ers en staat los van de Marokkaan in de straat.
 
Is er dan überhaupt een symbiose mogelijk tussen de Marokkaanse en Nederlandse cultuur? Laat ik zeggen dat ik twijfels heb. De toekomst staat immers niet bij voorbaat vast. Laat ik echter mijn twijfels illustreren met een mopje over een fictieve ontmoeting tussen Einstein en Marilyn Monroe. Monroe is dolenthousiast en stelt voor dat zij samen kinderen maken. Volgens haar zullen ze zo mooi zijn als zij en zo slim als Einstein. Einstein slaat het verzoek beleeft af met de opmerking dat de kinderen ook zo lelijk kunnen worden als hem en zo dom als zij.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.