Val van de Muur: 25 jaar geleden

nov 8, 2014 by

Val van de Muur: 25 jaar geleden

Voor eenieder die opgroeide in de jaren 1980 opgroeide was de Berlijnse Muur een imponerend bouwwerk waarvan men niet kon vermoeden dat deze in de eigen levensdagen zou verdwijnen. Het symboliseerde de gespletenheid van Europa in een westelijk en een oostelijk blok. Het westelijk blok werd geleid door Amerika en het oostelijk blok door Rusland. De ideologische strijd tussen het kapitalisme en het communisme werd versteend in het hart van Berlijn, eerst door de checkpoints, waarvan Checkpoint Charlie de bekendste was en vanaf 1961 de Muur.

De val van de Muur in 1989 werkte bevrijdend. Voorheen was het niet mogelijk zomaar in Oost-Europa te reizen door het IJzeren Gordijn. De mensen in Oost-Europa hadden ook genoeg van het communisme. Het oostelijke blok wierp de Russische overheersing van zich af en Europa leek weer een continent te worden waarin de Europese landen het heft weer in eigen handen zouden nemen. Duitsland werd herenigd, maar was ingekapseld in het economische systeem van West-Europa. Het optimisme van een vredige en welvarende toekomst was groot in de jaren 1990.

Rusland trok zich terug binnen de grenzen van de Russische Federatie, een rompstaat vergeleken bij de imperiale allure van de Sovjet-Unie. Landen die voor eeuwen bij Rusland hadden gehoord, zoals de Baltische staten, Wit-Rusland en de Oekraine werden plots onafhankelijk. Oekraine werd neutraal verklaard in ruil voor het opgeven van de nucleaire wapens in het zogenaamde Budapest Memorandum van 1994. De Amerikanen beloofden de Russen ook, volgens Amerikaanse oud-Ambassadeur Jack Matlock, om de NAVO niet naar Oost-Europa uit te breiden.

De NAVO-expansie naar Oost-Europa vanaf 1999 maakte een einde aan de ontdooiing van de geopolitieke situatie in Europa. Eind 1999 trad de Russische president Jeltsin af ten gunste van de rijzende ster van Vladimir Poetin. Gedurende de jaren 2000 namen de spanningen toe met als dieptepunt de oorlog in Georgie in 2008. Tegenwoordig wordt er een nieuw ijzeren gordijn opgetrokken langs de grens van Oekraine en Rusland. Ditmaal zijn het de Westerse krachten gesteund door Washington die hiertoe overgaan. Heeft Europa dan niets geleerd?

Achteraf bleken de jaren 1990 een kort intermezzo van een voortdurende strijd tussen Amerika en Rusland sinds 1945. Europa voert geen zelfstandige politiek en als het al een politiek voert, dan is het tegen de eigen belangen door de handelsbelangen schaden met buurland Rusland vanwege Washington’s geopolitiek. De tragedie van Europa is dat het geen zelfstandige continentale macht is geworden na 1989, maar nog steeds het strijdtoneel is tussen Rusland en Amerika. Wie trekt het ijzeren gordijn voor de ogen van onze leiders weg?

1 Comment

  1. >Genau, so ist es ! Die heutige pro-westliche Propaganda ist kaum zu ertragen. Für mich steht DDR noch immer für Dreck Drogen Draus und Dreindringer Dort Draus.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.