Propaganda-oorlog om Oekraine

nov 23, 2014 by

Propaganda-oorlog om Oekraine

Vandaag verscheen er een nieuwsbericht op de NOS-website: Oekraine herdenkt genocide onder Stalin. Dit is echter geen nieuwsbericht maar een propagandabericht vol met insinuaties en zelfs met historisch ontoonbare onwaarheden.

In het begin van het bericht wordt meteen duidelijk dat het gaat om een anti-Russische herdenking. De Oekrainse presidenten Porosjenko stelde tijdens de herdenking dat de hongersnood in de Oekraine in de jaren 1930, waarbij miljoenen omkwamen, dat het huidige conflict in de oostelijke Oekraine gaat om een ‘voortzetting van de imperialistische genocide tegen het Oekrainse volk’. En dat terwijl op dit moment het Oekrainse leger de stad Donetsk dagelijks onder artillerievuur neemt en vanuit Kiev vlak voor de winter gestopt is de pensioenen van de bejaarden in de regio uit te keren.

Het is goed om over deze herdenking te berichten, maar vervolgens gaat de NOS zelf ook propaganda bedrijven in de toelichting van de Holodomor: “Onder leiding van Moskou moesten Oekraïense boeren hun opbrengsten afstaan om een snelle economische groei van de Sovjet-Unie en vooral Rusland mogelijk te maken.” Dit is echter een flagrante leugen. Het was voornamelijk Oekraine die profiteerde van de industrialisatiepolitiek van Stalin. Zo is de Donbas een van de rijkste steenkolenvoorraden ter wereld en als gevolg daarvan werden de meeste fabrieken in de Oekraine gebouwd.

Het belang van Oekraine voor de Sovjet-economie wordt nog eens onderstreept door de Tweede Wereldoorlog. Als Hitler in het najaar van 1941 moet kiezen tussen Oekraine en Moskou als prioriteit, kiest hij tegen het advies van zijn generaals voor de Oekraine. De industrie van Kiev, de stuwdammen van Dnepropetrovsk (een van de grootste energiecentrales in de wereld destijds), de tankfabrieken van Charkov en het industriebekken van de Donbas waren van strategisch belang. Oekraine werd dan ook het meest omstreden gebied tijdens de oorlog. Na de oorlog werd Oekraine en met name de Donbas dan ook als eerste weer heropgebouwd.

Verder werd er in het NOS-bericht heel bewust gesproken over Russische vraag en Russische soldaten: “De Russische vraag naar graan werd steeds groter, waardoor de boeren zelf niets overhielden. Russische militairen verhinderden dat inwoners elders op zoek gingen naar eten.” Er dient hierbij te worden aangetekend dat Oekraine destijds niet was bezet, maar al eeuwen deel uitmaakte van het Russische Rijk. In Oekraine waren het bovendien niet de Oekraieners als geheel die honger leden, maar vooral de boeren. Er bestond binnen het Sovjet-systeem een prioritering van voedselbedeling, waarin fabrieksarbeiders hoog op de lijst stonden en boeren onderaan. De holomdomor was zeker een tragedie, maar geen genocide.

1 Comment

 1. >Richard Groen

  Goed punt. Dank voor de nuancering en achtergronden.

  De censuur van de nieuwsgaring in ons land is van een opmerkelijk hoog Göbbels gehalte. (kennelijk moeten de geesten weer rijp worden gemaakt’.
  Idd. censuur ook mbt. de IMF coup in Kiev olv. de geallieerde fascisten uit het Westen, aka. Navo.

  Nav. sporenonderzoek/reconstructie? olv. dikkop Joustra – (op basis van een persbericht cq. propaganda), Eénvandaag merkt in de uitzending van 8 nov. jl. op dat in Lockerbie er slechts één verdachte partij was.

  Fout, slechte journalistiek. Of opzettelijke misleiding? Dan gaat het gebabbel door. Er wordt beweerd dat de reconstructie uiteindelijk naar de dader leidde. Wederom fout. Slechte journalistiek. Fout van A tot Z. http://www.eenvandaag.nl/08-11-2014?broadcast=true

  Alle (andere) sporen zijn doelbewust nooit onderzocht.
  Het rapport van Juval Aviv (Interfor) is genegeerd – de uitkomsten waren namelijk kennelijk niet gewenst …
  ref.´Flight 103´,´The other side of Deception´,´Gideons Spies´, Operation Trojan

  De complottheorie van Libië als de boeman is succesvol ‘vermarkt’.
  Zeker ten gelde gemaakt – de bodemschatten van dat land geplunderd.

  Kortom, sporenonderzoek kan makkelijk voor politieke spelletjes gebruikt worden. Om de ware toedracht, en daders!, toe te dekken.
  Joustra is een opvallende keuze. Een man met een vreselijke reputatie, een bulle bak – geen betrouwbaar mens. Tevens politiek bijbedoelingen, met zijn bijbaan als voorzitter van ‘Forum’ – dat hij gebruikte om de moslimhaat nog wat aan te wakkeren. De juiste man om de volgende zondebok te gaan demoniseren. Misschien put hij inspiratie uit hoe ‘dansen met de wolven’ Timmermans daarvoor is beloond met een vette topbaan in de EUSSR. De ideale plek voor hard core globlisten (wolven).

  Alles wijst erop dat doel, middelen en methode richting Ukraine eender zijn.

  De NPO doet voortdurend aan geschiedvervalsing.
  Uitvoerig herdenking overleiden ZKH B. in Wageningen in beeld gebracht. Als oorlogsheld herdacht. …..
  Voor de ´ongelovigen´ hierbij alvast maar een hint:
  ´Here you will find his membership card of the Student Landschaft, which Prince Bernhard had filled in as a member of the NSDAP and SA since 27 April 1933.
  The document in question is located under number S II 1849 Act 28 in the archives of the Humboldt Universität, he was a member of the SS.

  Dat spreekt voor zich.

  Het Ukrainse Commando Leger (UPA) richtte de wapens op de Russen nadat die de Nazi´s hadden verdreven, gesteund door Britse commando´s.
  10.000-en Russische en Oekraïners hebben zij vermoord met de hulp van MI6 en de CIA:
  http://www.videofact.com/ukraina_po1945.htm

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.