Oosterpark; 10 jaar na dato

nov 2, 2014 by

foto

@ Amsterdam, Oosterpark, standbeeld “de Schreeuw” ter nagedachtenis van Theo van Gogh.

Een stevige groep mensen heeft zich verzameld bij standbeeld de Schreeuw om Theo van Gogh te herdenken. Het is vandaag 10 jaar geleden dat Theo in de nabijgelegen Linneusstraat bruut is vermoord. In de menigte zijn veel journalisten maar toch ook enkele tientallen betrokken burgers. Grotendeels zijn dit wat oudere mensen van rond de leeftijd die Theo zou hebben gehad mocht hij nog geleefd hebben. Mensen uit de Fortuijn beweging lezen gedichten voor en hebben potretten gemaakt. Hulde voor deze eerzame mensen die na al die tijd nog voor hun zaak blijven staan. De gemeente Amsterdam zelf heeft geen herdenking georganiseerd.

Voor mij persoonlijk was vandaag een moment nabeschouwing. Wat is er veranderd sinds de moord op Theo van Gogh in Amsterdam en Nederland? Hoe is Nederland sindsdien gevaren? Als ik kijk naar Amsterdam dan zie ik een stad die niet meer of minder is gaan bruisen. Zaterdag 1 november: duizenden mensen die Halloween vieren op de Dam. Een museumnacht met tjokvolle musea en veel plezier. Een cynicus kan zeggen dat de oppervlakkigheid en onbetrokkenheid in Amsterdam nog steeds hoogtij viert. Een optimist kan zeggen dat Amsterdam haar bruisende Westerse liberale ziel nog steeds rijk is.

Echter wat ik persoonlijk constateer is dat de roep van de radicale islam naar de hier woonachtige islamitische migrantengemeenschappen alleen maar sterker is geworden. In 2004 was er sprake van een relatief klein ondergronds opererend terroristennetwerk. In 2014 wappert de banier  van ISIS echter openlijk in de Schilderswijk. Honderden moslim migranten en bekeerlingen keren terug naar de Islamitische wereld om mee te strijden in de wereldwijde Jihad. Wellicht is Europa het volgende doel van deze Jihad.  Als zodanig is er niks goed uit de moord op Theo van Gogh gekomen. Onze autoriteiten hebben ook dit signaal genegeerD en de opmars van de radicale islam in Europa niet gestuit. De laatste 10 jaar zijn in dit perspectief verloren jaren geweest en dat is onze autoriteiten zwaar aan te rekenen.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.