In Vlaamse Velden

nov 21, 2014 by

In Vlaamse Velden

Op de Belgische televisie verscheen er it voorjaar een drama-serie over de Eerste Wereldoorlog, getiteld ‘In Vlaamse velden‘. In deze serie haalt de Belgische omroep het beste uit de kast voor wat betreft de schaal van de opnamen, de prestaties van de acteurs en het verhaal. In mijn persoonlijke beleving heeft het de Belgische TV-klassieker ‘De bossen van Vlaanderen‘ overtroffen.

In tegenstelling tot ‘De bossen’, waar het verhaal draait om een plattelandsdorp en de lokale kasteelheer, gaat het verhaal ‘Vlaamse velden’ om de burgerlijke familie Boesman in Gent. Vader Philippe Boesman is een ambitieuze arts uit een bescheiden Vlaams milieu, zijn vrouw komt uit de hogere Franstalige bourgeoisie. Zij hebben twee zoons en een dochter.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt gaan de levens van de familieleden steeds verder uiteenlopen. Elk familielid wordt op zijn eigen manier op de proef gesteld. Moeder Boesman door de inkwartiering van Duitse soldaten, vader Boesman door Vlaamse collaboratie, hun zonen door de mobilisatie en hun dochter door het verzetswerk en haar liefde voor een Duitse soldaat.

De serie, die bestaat uit 10 delen, behandelt zeer veel deelaspecten die niet voor elke niet-Belgische kijker evident zullen zijn, zoals de terreur van het Duitse leger, de Vlaamse taalstrijd, de Frontbeweging en de voedselvoorziening door Komiteit in bezet België. Toch is de serie een goede kennismaking met deze aspecten van de Belgische geschiedenis.

Wat a-typisch is aan deze serie in de veelvuldige sex-scenes, wat wellicht bedoeld is om de jongeren te binden aan het kijkerspubliek. Uitzonderlijk zijn ook de uitgebreide scenes aan het loopgravenfront, die zeker goed in elkaar steken en een diepe indruk achterlaten. Men heeft zeker niet verzuimd om naast het grote leed van de oorlog het kleinmenselijk leed te portretteren van hoertjes, eenvoudige soldaten en bedienden. Voor ieder wat wils.

Na alle afleveringen te hebben bekeken kan ik niets anders dan de lezer aanbevelen deze serie te bekijken. Helaas was deze niet via streaming of video on demand te bekijken via de websites van de Belgische televisie-omroep vanwege beperkingen van uitstralingen naar het buitenland. Gelukkig heeft iemand de moeite genomen om alle delen op YouTube te plaatsen, zie hier het eerste deel:

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.