Boek: MH17 – De Doofpotdeal

nov 1, 2014 by

Boek: MH17 – De Doofpotdeal

Op 17 juli 2014 stortte een Boeing 777 van Malaysia Airlines (vlucht MH17) neer boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, waaronder 193 Nederlanders. Er zijn zware beloften gedaan vanuit de Nederlandse regering om uit te zoeken wie de schuldigen zijn, maar het onderzoek hiernaar lijkt volledig spaak te lopen. Volgens de schrijver van het boek heeft dit van toen met de ‘doofpotdeal’ een afspraak tussen o.a. Kiev en Den Haag, waarin wordt afgesproken nooit zonder toestemming van de ander iets naar buiten te brengen over het onderzoek.

Het boek is deze week uitgekomen en geschreven door de Nederlandse journalist Joost Niemöller. De schrijver blijft in het boek trouw aan zijn vak, het is een sterk journalistiek werk, door de verschillende zienswijzen van de afzonderlijke kampen/belangengroepen te belichten. Er wordt gebruik gemaakt van West-Europese bronnen, maar ook de Russische en Maleisische bronnen komen naar voren. Het is zeker waar dat we in Nederland enkel te horen krijgen wat de EU en de VSA voor informatie aandragen en dat maakt het boek al heel waardevol, ook omdat het alles overzichtelijk aan de lezer voorschotelt.

Niemöller waagt zich niet op gebieden waar nog veel onduidelijk is en noemt dan ook dat er nog heel veel vragen openstaan. Kort wordt hierin aangehaald dat er twee tunnelvisies zijn op deze ramp en dat grotendeels hierin alle mediaberichtgeving is gepropt. De Russische versie tegen de EU/VSA kant van het verhaal. Wel ziet de schrijver dat de Russen met veel meer bewijzen komen, dan het westerse kamp én benoemt hij ook dat de Amerikanen nauwelijks materiaal beschikbaar stellen, dat men wel zegt te hebben.

Het blijft dan ook totaal onduidelijk hoe het vliegtuig is neergekomen. Was het door een ander toestel of door een racket vanaf de grond?(Buk-m1) De Duitse verkeersvlieger Peter Haisenko ziet sporen van beschieting ‘in- en uitgaande gaten‘ en de Maleisische regering omarmt zelf de theorie van de straaljager. Rusland presenteert alleen haar bewijzen en laat anderen zelf oordelen. Het westerse kamp heeft nauwelijks bewijzen en meent te weten dat de Buk-m1 het toestel heeft neergehaald en dat de rebellen uit Oost-Oekraïne erachter zitten.

De schrijver schuwt een kritische blik naar de Nederlandse regering niet, die zelf ook in spagaat verkeert na eerst de bergers tuig te hebben genoemd (Frans Timmermans bij de Verenigde Naties) en ze later alsnog bedankt. De afgesloten overeenkomst met Oekraïne (en Australië, België) is niet gemeld in Tweede kamer notulen en dat roept ook vragen op. Tevens kan men de campagne van Oekraïne om ‘crashsite’ te veroveren nog opmerken, want hierdoor konden onderzoekers van buitenaf niet direct op de plek raken. En later kon men door gevechten ook het onderzoek op de plek niet kunnen afronden en vraagt het OM in Nederland of mensen films en andere beelden kunnen opsturen voor het strafrechtelijk onderzoek.

Samenwerken met de rebellen wil de Nederlandse regering niet, dat lijkt vooral te komen door onze onderwerping aan de NAVO en de keuzes die als lid hiervan voor ons worden gemaakt. Dat is natuurlijk het grote geopolitieke spel dat wellicht wat buiten het zichtsveld van de schrijver trekt, waardoor de schrijver Oekraïne als een sterke speler ziet, terwijl dit in werkelijkheid een paar oligarchen zijn onder invloed van de Verenigde Staten van Amerika.

Toch is het boek een aanrader, voornamelijk omdat het feitelijke opsommingen brengt en goed ook de verschillende invalshoeken duidt. Dus ook hoe de Russen erover denken en welke zaken ze aandragen. Voor wie meer wil weten over het vreselijke drama van vlucht MH17 en ook wil begrijpen waarom hier waarschijnlijk nooit de waarheid aan het licht komt; snel naar de winkel om jouw kopie aan te schaffen.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.