Arbeidsmigratie: mooie verhalen, onjuiste voorstellingen

nov 4, 2014 by

Arbeidsmigratie: mooie verhalen, onjuiste voorstellingen

70 uur per week werken, dat wilden Nederlandse arbeiders niet, is een van de opmerkingen uit het recent verschenen boek 50 jaren, 50 verhalen over Turkse gastarbeiders. Het wordt in het boek opgetekend uit de mond van een Poeldijkse groenteteler. Alle ondernemers in het bewuste boek zijn uitermate tevreden met de goedkope arbeid en de lange uren die men kon draaien. (ook in het weekeinde werken!) Ja denk ik dan, Nederlanders wilden zich dus niet laten uitbuiten, door bazen op zoek naar meer rijkdom.

Het is de hardnekkige mythe dat Nederlandse arbeiders in de jaren zestig bepaald werk niet zouden willen doen, ook in het boek wordt dus bevestigd dat dit onzin is en dat de bazen kwam gewoon geen fatsoenlijke lonen wilde betalen. De uren die gemaakt werden en de zwaarte van het werk, waren zaken die na jarenlange arbeiderstrijd in Nederland afgedwongen waren en juist niet meer mochten, maar via deze weg weer terugkwamen.

Nu zou men dus toch wel enige kritiek verwachten, misschien dan vanuit een verdwaalde kapitalisme-criticus, maar die laten zich vooralsnog niet horen. De propagandataal wordt al volop geluid zeker vanuit de bedrijven, maar ook vanuit de ministeries. Het eerder genoemde boek wordt gesubsidieerd door diverse overheidsinstellingen en private stichtingen uit de gegoede burgerij. En overal verschijnen al websites over de ‘zegeningen’ van 50 jaar gastarbeiders.

De taal die vanuit de ronselaars van een aantal bedrijven in het boek naar voren komt is ontluisterend en stellen vast dat men enkel en alleen op zoek was naar goedkope arbeid voor een paar jaar, maar naar de bevolking verhaaltjes afdraait van de marketing afdeling van het bedrijf. Een chef van de Ford fabriek vertelt nog maar even dat hij vindt dat de vele culturen hier in Nederland – en door hem gehaald dus – onze rijkdom zijn.

In 1981 sluit deze Amerikaanse autoboer Ford in Amsterdam haar fabriek en dumpt ruim 1100 werknemers op straat en in de werkeloosheid, te betalen door de Nederlandse bevolking. Zo maar meer dan duizend mensen met de rijkdom van een uitkering.

Related Posts

Share This

1 Comment

 1. jos van veen

  Zogaat dat dus..en is altijd zo geweest.
  Niks verrijking van cultuur hoor..integendeel: verrijking van werkgevers en grover diensten zonder bescherming…Gemakkelijk re lozen het het veiligheidsnet lag voor de slachtoffers al klaar..uitkeringen..
  Reuze gemakkelijk voor werkgevers..nadelig voor de werkers..Buitenlanders en Nederlanders.

  Melkertbanen waren soortgelijk principe gebaseerd..vermijdt vaste aanstellingen. de volgende met subsidie staat al klaar..Een en al bedrog..(Frankrijk is nu met hetzelfde bezig..)

  Allerlei afleidende en ,misleidende verhalen vanuit de liberale en neoliberale hoek

  En zolang wij nog steeds kiezen voor eurofiel neoliberale partijen(VVD,D66,PvdA,CDA,SGP.CU,GL) dan blijven in een dergelijk sprookje bivakkeren..vol misleiding, manipulaties, leugens- maar vooral armoede.
  (het maakt niet uit welke combinatie van deze partijen en kabiner zal vormen..Al deze partijen zullen ons afleveren op Brussel centraal)

  ongelijkheid wat de klok slaat en steeds meer totalitair machtsbewind, waarbij mensen absoluut ondergeschikt worden gemaakt aan neoliberale ideologie en markt…
  De gewone bevolking betaalt de rekeningen van de elite en beurswinstpakkers
  Winsten privatiseren, kosten nationaliseren..een van de economische beginselen van neoliberaal.

  Desastreus voor samenlevingen envoor echte economie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.