Waarom zoektocht MH17 opeens toch mogelijk?

okt 12, 2014 by

Waarom zoektocht MH17 opeens toch mogelijk?

Eerder schreven we over de trage wijze waarop gezocht wordt naar de onderste steen. Vandaag kwam dan eindelijk het verlossende nieuws dat de zoektocht in Oekraine naar resten en persoonlijke bezittingen wordt voortgezet door de plaatselijke hulpdiensten. Hoe is dit opeens mogelijk? Wat is hier aan vooraf gegaan?

Op 8 oktober gaf scheidend Minister Frans Timmermans een interview voor ‘Pauw’ op de publieke omroep, waarbij een bepaalde opmerking van Jeroen Pauw over het waarheidsgehalte van de VN-speech Timmermans even teveel werd: opeens was er sprake van een raket en een zuurstofmasker.

Wat daarna gebeurde was met geen pen te beschrijven. Ambtenaren zonden spoorslags een mail naar alle nabestaanden om hen op de hoogte te brengen van dit ‘nieuws’. De hamvraag was natuurlijk wat Timmermans zoal meer wist wat het grote publiek niet mag weten. Daar werd helaas aan voorbij gegaan in alle commotie rond het zuurstofmasker.

De nabestaanden waren in ieder geval ‘not amused’ en een aantal van hen (verenigd in Stichting MH17) besloot op vrijdag 10 oktober kenbaar te maken de Staat der Nederlanden aan te klagen vanwege nalatigheid. Het zuurstofmasker was de druppel die de emmer deed overlopen. Pikant detail was deze uitspraak van hun advocaat, Bob van der Groen:

Ook omdat er nog steeds geen behoorlijk onderzoek is gedaan op de rampplek. Nederland moet zorgen voor veiligheidsgaranties. We stellen de Staat aansprakelijk voor de immateriële schade.

Premier Mark Rutte  zei tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag echter dat het nog te onveilig was in het rampgebied, maar dat hij het wel betreurde dat er nog geen vooruitgang was geboekt. Nog hetzelfde weekeinde wordt dan bekend dat de zoektocht voortgezet gaat worden.

Eerder schreven we al dat alleen onthullingen via de media en druk van de nabestaanden de regering er voorlopig toe heeft bewogen om stappen te ondernemen voor berging en onderzoek. Ook ditmaal moeten we -helaas- deze conclusie trekken. Het lekken van Timmermans en het dreigement van de nabestaanden zijn instrumenteel geweest.

Als we lezen hoe de voortzetting van de zoektocht tot stand is gekomen, namelijk door de lokale reddingsdiensten aan te sporen dit werk te voltooien, dan komt de vraag op waarom hier nog niet eerder aan is gedacht. Het was al schokkend om eind augustus te lezen dat de lokale reddingsdiensten volledig buiten beeld waren bij de Nederlandse missie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.