Racisme en onwetendheid in het Zwartepietendebat

okt 21, 2014 by

Racisme en onwetendheid in het Zwartepietendebat

Wat een interessant en levendig debat had kunnen worden over de rol van Zwarte Piet in het huidige Sinterklaasfeest van Nederland is deels ontaard in grove veralgemeniseringen. Hoewel er niet al te veel te debatteren valt over de vermeende racistische oorsprong van Zwarte Piet, want die gaat immers tot ver in de pre-christelijke tijd terug, is er wel iets te zeggen voor de dikke lippen en gouden oorbellen waarbij sommige Zwarte Pieten zich tooien.

Maar dat behoeft niet veel onrust, wat er wel is door de ontstane onvrede bij aantallen zwarte immigranten met breder onbegrip over Nederland en de situatie hier. Als gevolg hiervan komen er ook een groot aantal veralgemeniseren over ‘witte mensen’ naar voren. Soms ook wel omgeslagen in plat racisme, opvallend gecultiveerd en aangemoedigd door extreemlinkse activisten, met daarbij een sterk begrip voor deze ontsporingen bij een invloedrijk gedeelte van de maatschappelijke bovenlaag.

In een uitzending van Pownews kwamen zulke bewoordingen zelfs onversneden op de beeldbuis terecht.

Jullie hebben mensen uitgebuit, jullie hebben de Indianen uitgeroeid. Witte mensen zijn de pest van de wereld.

De Zwarte Piet-discussie blijft voor een kleine groep dus verbonden met de slavernij, met name de geschiedenis van Nederland met de slavernij en de achterstelling (schuldvraag) die daar uit voort zou vloeien. Het wordt vaak ook wel nog breder getrokken als zijnde de witte Europeaan die zwarte Afrikanen zou hebben uitgebuit. Dit lijkt toch wel een heel duidelijk racistische clichébeeld, zeker wanneer dit dan ook in talloze boeken wordt ontkracht.

Slavernij, zeker in een wat bredere betekenis, kan vanuit talloze invalshoeken worden gezien en dit is zeker niet onverstandig. Zoals in onze podcast over het slavernijverleden, de mythe en werkelijkheid. Maar het kan ook geen kwaad om eens te bekijken hoe de slavernij nu in Nederland is terechtgekomen of dat het een onderneming was, met aandeelhouders, die begon met handelen in slaven.

Naast een brede historische betekenis van Zwarte Piet kan een goed begrip van slavernij en wie zich hiermee bezighielden zeker het nodige racisme wegnemen bij zwarte immigranten. Dat lijkt me meer een taak van schrijvers en denkers die zich overal ten nadele van Zwarte Piet roeren, dan zich druk te maken over wie zich wel of niet gekwetst zou moeten voelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.