OM vindt outlaws in vreemde krijgsdienst OK

okt 16, 2014 by

OM vindt outlaws in vreemde krijgsdienst OK

Vandaag kwam het nieuws dat het OM het geen probleem vond dat outlaw bikers naar Syrië vertrekken om voor de Koerdische PKK te vechten. De redenering is dat zolang vrijwilligers niet voor een krijgsmacht vechten die Nederland vijandig is, het geen probleem vormt. De ontwikkeling dat personen die zich in de schemerzone van de wet bewegen gaan vechten voor strijdkrachten van niet-staatgebonden groeperingen brengt echter een hele nieuwe dimensie aan de discussie.

Eerder wijdden we al een stuk aan de gevaren en dilemma’s van het fenomeen van vrijwilligers die in dienst treden van een vreemde krijgsmacht. We hebben in de eerste plaats burgers met een dubbele nationaliteit die dienstplicht vervullen in hun ‘moederland’, zoals bijvoorbeeld Turken. In de tweede plaats hebben we burgers steun verlenen aan irreguliere strijdkrachten, waarmee zij geen staatkundige band hebben. Dat laatste is problematisch.

Tijdens de Syrische burgeroorlog zagen we reeds dat er aanvankelijk geen problemen waren met vrijwilligers. Zij vochten immers tegen het regime van Assad onder het commando van de Free Syrian Army, een coalitie van gewapende oppositie-groepen. Toen de FSA eenmaal uit elkaar viel en de jihadisten de fakkel overnamen werd het plotseling wel een probleem, met name toen er een trans-nationale nieuwe formatie ontstond in de vorm van IS, die de Koerden begon aan te vallen.

Het probleem is echter dat de Koerdische rebellen ook een niet-staatgebonden trans-nationale strijdkracht vormen. Bovendien is de belangrijkste militante Koerdische organisatie, de PKK, in veel Westerse landen verboden, zoals in buurland Duitsland. Nu ontstaat het probleem dat NAVO-bondgenoot Turkije de PKK bombardeert, terwijl het Nederlandse OM geen graten ziet dat vrijwilligers zich aansluiten bij diezelfde strijdmacht.

Het OM formuleert het criterium voor aanvaardde strijdgroepen bovendien negatief, namelijk dat het afhankelijk is tegen wie de bewuste groep vecht. Dat schept een slecht precedent, die de schepping van dergelijke irreguliere niet-staatgebonden strijdmachten in de hand werkt. Daar komt nog eens bovenop dat dergelijke groepen om de haverklap coalities aangaan en voortdurend van naam veranderen. Hoe lang is deze doctrine van het OM vol te houden??

In ons vorige artikel wezen we ook al op de criminele banden tussen de PKK en de Koerdische drugsmaffia. Ik zie het ‘engagement’ van de outlaw bikers van No Surrender (what’s in a name) in datzelfde licht. Het ‘engagement’ van deze bikers is zeer opmerkelijk en het eerste wat mij te binnen schiet is een mogelijke criminele connectie. Het sterkt mij in de conclusie van het vorige artikel dat er een gevaarlijke ontwikkeling gaande is waarin trans-nationale criminele syndicaten en irreguliere legers steeds nauwere banden krijgen die niet zonder gevolgen kunnen blijven voor West-Europa.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.