Oekraïne als Hongkong

okt 9, 2014 by

Oekraïne als Hongkong

Wat was er werkelijk aan de hand in Hongkong? En zijn de protesten te vergelijken met wat zich heeft afgespeeld in Oekraïne? De afgelopen weken waren er zogezegd grote protesten, die inmiddels tot het verleden behoren, er zijn nog maar een aantal demonstranten over waarvan voornamelijk studenten. De ambtenaren zijn alweer gewoon aan het werk. Maar de plotsklapse onlusten kwamen toch enigszins onverwacht, hoewel het dan toch exact 25 jaar geleden was dat in China het Tiananmenprotest plaatsvond en niemand deze historische verwijzing ontgaan kan zijn.

Er wordt in de kranten duidelijk ingespeeld, niet als in Kiev, dat het hier om protesten voor democratische eisen zou gaan. Echter in de honderdvijftig jaar Britse overheersing was er nimmer sprake van democratie dus een traditie is er daar zeker niet. Ook duidelijk was er nimmer van Anglo-Amerikaanse zijde interesse voor democratie, tenminste dan tot nadat het overging in Chinese handen. Waarin Hongkong met Oekraïne overeenkomt is de mate van corruptie, ook Hongkong is in de handen van enkele families, in het geval van Oekraïne gaat het om enkele oligarchen.

De roep voor meer democratie lijkt echter vooral van buitenaf te komen. Net als in Oekraïne verschijnen er in de westerse pers divers artikels ten faveure van de demonstranten, maar ook zien we dezelfde NGO’s zich actief bemoeien met deze oprisping. Zo weten we inmiddels dat de National Democratic Institute (onderdeel US State Department) $ 460.000 in Hong Kong heeft ‘geïnvesteerd’ en ook de National Endowment for Democracy (onderdeel CIA) bemoeit zich hiermee.

De Leiders van de Occupy Central, de protestbeweging gemodelleerd naar het Amerikaanse Occupy Wall Street, staan in contact met de Amerikanen. En het lijkt dan ook volgens een zelfde routekaart te verlopen. Blokkeren van de routes, confrontatie met politie en trachten met geweld de zittende macht (deels) weg te krijgen. Overgoten met een sausje als de Umbrella Revolution voor meer democratie, zoals we in Oekraïne zagen middels de oranjerevolutie (2004) of de revolutie van de waardigheid (2014)

Kortom men tracht hier in Hongkong middels de roep om democratische rechten een regime change te verwezelijken, zoals dat in Oekraïne is gelukt. Verschil is dat in Oekraine men in Kiev, het hart van het land, de onlusten zich afspeelden en dit in de periferie van het uitgestrekte China. En dit dus ook makkelijk bespeelt en afgedaan kan worden als randverschijnsel. En zo is het dan ook afgelopen, missie mislukt.

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Mario8282

    Het lijkt eerder dat het Oekraïense draaiboek niet werkt in HK!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.