Minderheden die niet zielig (mogen) zijn

okt 14, 2014 by

Minderheden die niet zielig (mogen) zijn

De vaste stelregel is dat minderheden zielig zijn. In een betoog van de Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, werd deze gebakken lucht niet zolang geleden nog eens in de verf gezet. Men kan stellen dat het wat overdreven is, misschien ook wel omdat het idee van minderheden in een ontvangende samenleving, pas een recente uitvinding is. Maar toch wie hier in wenst te trappen, ziet dat deze vlieger toch niet altijd opgaat.

Er zijn over de wereld heen namelijk voldoende minderheden die juist heel vervelend zijn en volgens dit ideologische dogma (minderheden zijn zielig) helemaal niet met enige egards dienen te worden behandeld. En zelfs te maken krijgen met de volle afschuw van het brede kamp van schreeuwers, pers, politiek en betaalde intellectuelen en kunstenaars.

De top 4 opgesomd:

Afrikaners
Blanke inwoners van Zuid-Afrika veelal afkomstig uit Nederland, na jarenlange vervolging door de Britten, overgaan tot het scheppen van wat is gaan heten de apartheidsstaat, officieel in werking in 1948. Hoewel tot in de jaren 60 nog populair in Nederland, veranderde dit van jaar op jaar in negatieve zin en het sloeg het om in hatelijke afkeer. Hoewel een duidelijke minderheid in een gebied omgegeven door allerlei andere volkeren. Sinds de machtswisseling beginjaren negentig is deze groep onderhevig aan geweld en uitbuiting, echter dit maakt elders in de wereld nauwelijks indruk.

Alawieten
Een volk, die een religieuze stroming binnen het sjiisme aan hangen en wonen in Syrië. Ze worden door de meeste moslims beschouwt als kaffers. Veel Alawieten voelden zich na de Tweede Wereldoorlog thuis bij de Baath-partij van Al-Assad de huidge bestuurder van Syrië. Dit heeft alles te maken met het seculiere karakter van die groepering. Hoe minder religieus geïnspireerde ideologie hoe minder kans op vervolging en andere narigheden. Met de door het Westen gewilde val van het regime Al-Assad wordt er mogelijk dan ook massaal afgerekend met de Alawieten, een wraakreactie waar elders ter wereld nauwelijks belangstelling voor is.

Krio
Een bevolkingsgroep in Sierra Leone, zo rond de 5 procent van de totale bevolking. Krios zijn afstammelingen van bevrijde slaven die vanuit Amerika naar Afrika zijn gevlucht. De taal die ze hebben voortgebracht, het krio (mengeling van engels en afrikaanse talen) is de lingua franca. De gemeenschap was heel lang, en met name in de koloniale periode, dominant in doorheen de bestuurslagen. Dat is de laatste jaren sterk veranderd. Dat gaat zo rap achteruit dat een vertegenwoordiger van de groep liet weten ‘dat we ons nu moeten uitspreken, of we sterven”

Russische Oekraïners
Russen zijn in Oekraïne een minderheid, die zouden begin dit jaar nog ongeveer 17,5 % van het totaal aantal bewoners uitmaken. Omdat het buurtland Rusland is, is er van oudsher een grote invloed van dit land in Oekraïne. Echter na de putsch van begin dit jaar zijn er op de invloedrijke bestuursplekken minder vriendelijke mensen gekomen, die harde taal zijn gaan uitslaan. Onder het voorwendsel van anti-terrorisme is de huidige regering van Oekraïne het aantal Russen in Oekraïne flink aan het terugdringen. Vooral door ze te verjagen of te vermoorden.

1 Comment

  1. jos van veen

    ik vraag me af wat de draagwijdte van dit verhaal moet betekenen
    Nogal willekeurige opsomming
    Dit lijstje met groeperingen kan met honderden worden aangevuld en dan hangt er er weer vanaf vanuit welk standpunt je zaken bekijkt
    Van degenen die lasten ondervinden of opgezadeld worden met onwenselijke dingen (zwarte pietdiscussie en gezeik)of vanuit de minderheid zelf die steeds blijft streven naar een status aparte en dat hier zelfs gesubsidieerde kansen krijgt om een eigen irritant winkeltje te beginnen.Zeker als dit proces bijdraagt aan de dominerende politieke partijen die deze goepen graag exploiteren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.