Koerdische revolutie redux‏

okt 8, 2014 by

Koerdische revolutie redux‏

Bestorming van de Tweede Kamer en het Europarlement binnen één etmaal. Waren het populisten? Was het black bloc? Nee, het waren Koerdische bannelingen, een etnische groep van iets meer dan een miljoen inwoners in West-Europa. Hoe komt het dat een dergelijke relatief kleine groep zo’n hoge organisatiegraad heeft?

In 1999 werd Den Haag opgeschrikt met de bezetting van de residentie van Griekse ambassadeur in de Alexanderstraat, een paar honderd meter van het Binnenhof. Dit was een kras op het blazoen van Nederland dat als gastland de plicht heeft diplomaten te beschermen. Destijds werd men overrompeld door de snelheid en de schaal van de bestorming.

De organisatiegraad van de Koerdische gemeenschap heeft veel te maken met de wijze waarop veel Koerden zijn betrokken bij de organiseerde misdaad, in het bijzonder de drugshandel. Zo is de regio Arnhem de drugshandel vrijwel volledig in handen van de Koerden. Deze maffia steunt de PKK en het nationalisme van de PKK zorgt op hun beurt weer voor een band tussen de maffia en de Koerdische gemeenschap. De gemeenschap is zodoende hecht én loyaal.

De mobilisatiegraad van de Koerdische gemeenschap is fenomenaal. Zo werd in 2010 ‘horeca-ondernemer’ Metin Aydin ontvoerd door een groep die verkleed was als politie-agenten. De Koerden slaagden er in Arnhem alleen al 750 man op de been te brengen in een demonstratie voor een grondiger politie-onderzoek. Waarschijnlijk is de ontvoering, die nooit is opgelost, gerelateerd aan een afrekening in het criminele circuit.

De bestorming van de Tweede Kamer laat zien dat een gevaarlijke mix van georganiseerde misdaad en politiek activisme een reëel veiligheidsgevaar is voor de Nederlandse democratie. Het brengt een extra sinistere dimensie aan de reeds bestaande trend van etnische minderheden om via de politiek in de grote steden enclaves te scheppen waarin zij de baas zijn. De vervlechting van etnische politiek, zware criminaliteit en uitheems terrorisme ligt daarbij op de loer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.