Hoe democratie is veranderd in plutocratie

okt 30, 2014 by

Hoe democratie is veranderd in plutocratie

Plutocratie is een oud begrip, wat zoveel betekent als de rijken aan de macht. Veel mensen in het Westen zijn in de veronderstelling dat democratie een feit is. We hebben toch immers een verkiezingen? In dit stuk wil ik een lans breken dat het Westen in toenemende mate wordt overheerst door middel van een plutocratie.

Democratie veronderstelt een parlement en verkiezingen, en die hebben we in West-Europa en Noord-Amerika dan ook. Dat wil echter nog niet zeggen dat daar de macht ook ligt. In een democratie ligt de macht bij de kiezer, althans dat is de ultieme veronderstelling. Zonder instemming van het volk is er geen legitieme regering.

Het probleem is dat we zijn veranderd. Politieke partijen zijn gekomen om de kieslijsten op te stellen en mensen stemmen steeds vaker voor hun portemonnaie dan omwille van een levensbeschouwing. Zodoende zijn partijen in toenemende mate afhankelijk geworden van campagnes en die kosten geld, veel geld.

Het campagnegeld komt uit verschillende bronnen. In Amerika is het zaak om rijke zakenlieden en zelfs bankiers te strikken om je campagne te sponsoren. Zo haalden Obama en Romney in 2012 op deze manier meer dan 2 miljard dollar op. Zonder campagnegeld kun je geen media-zendtijd kopen en derhalve geen stemmen winnen.

In West-Europa komt het campagne-geld voor politieke partijen grotendeels van de overheid. Vertegenwoordiging in nationaal- en Euro-Parlement levert geld op. Dit werkt oligarchisering, dat wil zeggen de samenballing van de macht in een beperkte groep, in de hand. Het zet nieuwe oppositie-partijen bij voorbaat op een achterstand.

Daar komt nog eens bij kijken dat hoe hoger de macht ligt, des te minder heeft de burger invloed en des te meer de bedrijven. Professionele lobby-groepen hebben toegang tot de ver afgelegen bolwerken in Brussel en Washington. De politicus zal zich in deze micro-cosmos meer zijn oren laten hangen naar de lobbies dan naar de onvermoede burgers.

Samengevat: rijkdom en meer bepaald geld bepaalt in toenemende mate het succes van een verkiezingscampagne. Als gevolg hiervan zal de politicus meer zijn oren laten hangen naar de gelddonoren dan naar de stemmers. Zodoende wordt de democratie uitgehold en zal de toekomst worden bepaald door de instituties en bedrijven met veel geld.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.