Een Haags volkskunstenaar is niet meer

okt 26, 2014 by

Een Haags volkskunstenaar is niet meer

Deze week is Marnix Rueb is overleden, hij werd 59 jaar. Bekendheid genoot hij als de bedenker van de stripfiguur Haagse Harry, die ook buiten Den Haag grote bekendheid geniet. Hierdoor is er breed nationaal veel aandacht en interesse gekomen voor het Haagse dialect. De strip Haagse Harry verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die in het lokale dialect praat. In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Daarna volgden nog vier albums.

Rueb was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna. Verder heeft Rueb meegewerkt aan het Groen-Gele Boekje. Dit is een humoristische taalgids, geschreven samen met Sjaak Bral en Robert-Jan Rueb en is de tegenhanger van het Groene Boekje en werd in 1998 voor het eerst uitgegeven

Lokale dialecten en gedragingen, worden vaak vanuit de burgerij neerbuigend behandeld, omdat ze vaak de gewone man, de arbeider behandelen. In al zijn grofheid, in de natuurlijke gewoonten van de gewone man of vrouw, wordt er dan ook nauwelijks nog over geschreven. Zeker niet in positieve zin. En daarbij dat vanuit de burgerlijke partijen in het parlement geen subsidies voor dergelijke kunstuitingen worden vrijgesteld.

Nu was Haagse Harry bekend vanwege zijn grof taalgebruik, zijn matje en trainingspak. De strips hadden een sterk humoristisch karakter, met daarin echte Haagse humor, hard op de man af, maar goedaardig van zins. O.a. op de radio wordt er ook nog nagepraat over de kunstenaar Marnix Rueb en komt ook zijn enorme werk voor de Haagse taal en beleving naar voren. Met daarbij ook nog de nodige Haagse uitspraken.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.