Ebola is wél een Afrikaans probleem

okt 11, 2014 by

imagesVolgens Ban-ki Moon is Ebola is geen exclusief Afrikaans probleem, maar moeten we allemaal wat doen. Wie een beetje onderzoek doet naar al die nare ziektes die uit Afrika komen, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat er wel iets mis is met Afrika. Hier een lijstje:

1) Eten van apen, vleermuizen en andere wilde dieren
West-Afrikanen hebben de gewoonte om dieren uit het oerwoud te eten (bushmeat). Vleermuizen, apen, ratten – geen dier is te gek. Probleem is dat deze dieren ziektes met zich mee dragen in tegenstelling tot gedomesticeerde dieren. Het eten van gedomesticeerde dieren echter niet populair. Bovendien lopen zelfs de gedomesticeerde dieren daar vaak los, waardoor de infectie door het eten of aanraking van uitwerpselen van andere dieren levensgroot is.

Tien jaar geleden waarschuwde de BBC al voor een nieuwe epidemie die evenals AIDS een oorsprong zal hebben in het eten van ‘bushmeat’.

2) Uitwerpselen van mensen worden niet opgeruimd
Zelfs de verwerking van menselijke uitwerpselen is niet al te best in Afrika. Vaak gebruiken mensen het strand als toilet of doen ze het overal waar het hen uitkomt. Menselijke uitwerpselen zijn echter een gekende bron van ziektes en het gebrek aan sanitair besef is een grote bron van ziektes.

3) Heksendokter
Het is ongelofelijk, maar het geloof in de heksendokter is wijdverspreid onder Afrikane, zelfs in West-Europa. Deze charlatans genezen niemand, maar maken het vaak alleen maar erger. Het is echter voor een deel verklaarbaar door de gemiddelde intelligentie onder West-Afrikanen, die een gemiddeld IQ hebben tussen 70-80 punten. Dat wil zeggen dat het moeilijk is om verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg, waardoor de bestrijding van de oorzaken van ziektes ook erg moeilijk wordt.

Hier een impressie van Liberia in een sublieme Vice-reportage over o.a. kanibalisme en het strand als openbaar toilet:

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.