De pijn van Duitsland

okt 14, 2014 by

De pijn van Duitsland

Gedurende en vooral ook sinds de Eurozone crisis van een paar jaar geleden is de Duitse economie de motor geweest van de Eurozone economie.

Ze fungeerde eerst als krachtige steunpillaar en daarna als voorwaarts bewegende kracht. Met name de export van industriele produkten bleek hierin cruciaal.

Een uitvlucht van de maakindustrie heeft in Duitsland minder plaatsgevonden dan in andere Eurozone landen als bijvoorbeeld Nederland.

De economische concurrenten van Duitsland zijn dan ook eerder Korea en Japan dan Frankrijk en Italie. De Duitse clientele bevindt zich wereldwijd al heeft Duitsland wel een relatief logistiek voordeel in Oost-Europa. Duitsland exporteert veel naar Rusland en andere ex-Soviet staten. De vraaguitval vanuit Oekraine en de sancties vanuit en tegen Rusland doen dan ook pijn.

Zie ook de grafiek voor Duitsland:

 

Duitsland

De blauwe lijn geeft een vertrouwensindex van het bedrijfsleven (IFO) en de groene lijn de Duitse industriele produktie.

Koppel dit aan onderstaande escalatiemomenten in de Oekraine en een patroon wordt zichtbaar.

 

1 mei – Donetsk in handen van Russische separatisten

12 mei – onafhankelijkheids verklaring Russische separatisten

17 juli – Vlucht MH-17 neergeschoten door onbekenden

29 juli – Zware sancties van o.m. de EU tegen Rusland

6 Augustus – Tegensancties Rusland

 

Veel landen, zwak en sterk, hebben de laatste maanden teken van groeivertraging laten zien.

Voor Duitsland geldt dit echter aanmerkelijk meer dan de meeste landen.  De X-factor kan gevonden in de spanningen met Rusland. Voor Rusland zijn de sancties wurgend maar ook voor Duitsland zijn ze ronduit pijnlijk. Duitsland en Rusland ogen als twee sumo-worstelaars op een vloer die op scheuren staat. Bij een gescheurde vloer volgt er een diskwalificatie, geen winnaar en vooral veel kneuzingen; niet alleen voor Rusland en Duitsland maar voor de hele Eurozone.

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.