15-urige werkweek, een krankzinnig idee

okt 21, 2014 by

15-urige werkweek, een krankzinnig idee

Daar waar het socialisme vroeger draaide om de arbeider, lijkt het nu te draaien om de niet-werkenden – de uitkering is de nieuwe heilige koe. Het jongste voorstel van Bram van Ojik, TK-fractieleider van GroenLinks, van een basisinkomen sluit hier naadloos op aan. Hieronder een aantal redenen waarom dat geen goed idee is:

1)      Geldontwaarding

Het idee is om mensen te voorzien van een zogenaamd ‘basisinkomen’, waardoor mensen nog maar 15 uur per week hoeven te werken. Langer en meer werken mag, maar is niet noodzakelijk. In praktijk werkt dat echter niet. Als namelijk een substantieel van de bevolking meer gaat werken, gaan zij ook meer verdienen en kunnen zij ook meer uitgeven. De prijzen zullen als gevolg hiervan stijgen. Het basisinkomen zal als gevolg hiervan verdampen.

2)      Werkloosheid

Het systeem kan arbeidstechnisch alleen werken in een gesloten arbeidsmarkt. Als werknemers geen genoegen nemen met werknemers die maar 15 uur in de week werken, dan zullen zij gastarbeiders aantrekken om het werk voltijd te doen of het bedrijf naar het buitenland verhuizen. Het gevolg is oplopende werkloosheid en geldontwaarding, waarbij burgers tussen wal en schip belanden – ze krijgen niet voldoende geld en dat geld wat zij krijgen wordt ook steeds minder waard.

3)      Tekorten

Het systeem kan productietechnisch alleen werken als je alles zelf produceert. Als je het overgrote deel van je voedsel en producten moet importeren, maar je produceert niet voldoende goederen en diensten, dan gaat de levensstandaard sterk omlaag. Er zijn namelijk niet voldoende ruilmiddelen om de import mee te bekostigen, met name als landen betaald willen worden in harde buitenlandse valuta.

4)      Onderwijsprobleem

Waarom zou je buiten het hoognodige lezen en schrijven nog vaardigheden leren als je maar 15 uur in de week hoeft te werken? Ouders en leerlingen gaan steeds minder energie steken in studeren, aangezien het toch geen hoog rendement oplevert. Het kan ook gebeuren dat een deel van de bevolking enorm hard gaat leren, waardoor de arbeidsproductiviteit tussen 15- en 40-urige werknemers disproportioneel toeneemt en daarmee de kloof tussen rijk en arm.

Het idee van een basisinkomen komt voort uit een groep mensen die nooit heeft hoeven werken in de productiesector. Zij hebben geen notie van vroeg opstaan, buiten in weer en wind werken of het onder tijdsdruk halen van productiedoelen. Denk willekeurig maar eens aan het oogstseizoen in de landbouw – hoe ga je dat oplossen met een 15-urige werkweek? Dit idee kan alleen voortkomen uit het hoofd van burgerlijke raamambtenaren en verwarde academische types.

Heeft het dan nooit eerder bestaan? Ooit was er een groep die er een dergelijke levensstijl op na hield en die noemden wij de adel. Nu we dan eindelijk van deze onzalige feodale praktijken verlost zijn, wil GroenLinks dit opnieuw gaan invoeren. Nou, nee bedankt. Socialisme is het eren van de arbeid, niet van de ledigheid.

4 Comments

 1. josie

  Wat hier boven staat klopt van geen kanten er zijn al projecten geweest van vele jaren zelfs die alleen maar voordelen hadden. De mensen bleven gewoon doorwerken en de kinderen bleven langer door leren en spijdelen minder zelf. Minder criminaliteit en minder mensen melden hun ziek en waren na een tijd gezonder door minder stress.

 2. De schrijver van dit artikel haalt twee dingen door elkaar: de vijftienurige werkweek en het basisinkomen.
  Een vijftien-urige werkweek is bitter hard nodig, omdat werknemers de rest van de tijd hard nodig zullen hebben om zich bij te scholen. Een basisinkomen is om andere reden nodig: op dit moment is er een perverse prikkel om niet te werken, als je alleen een parttime baantje kan krijgen.
  http://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/uitkering-levert-meer-op-dan-werken/
  Werken op een parttime baantje loont domweg niet, sterker nog: kost geld, als je een oetkering hebt. Met een basisinkomen levert werk ALTIJD geld op. Met als bonus: illegale buitenlandse arbeiders kunnen niet meer rondkomen, dus blijven weg.
  http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/basisloon-voor-iedereen/
  De logische conclusie: een basisinkomen is DE oplossing voor een aantal netelige problemen.

 3. miro

  Het bovengaande stukje druipt van de achterhaalde ideeën. Er zijn ondertussen genoeg apparaten, machines en software die vele malen beter, correcter, langer en zorgvuldiger werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het gevaar voor “tekorten” is duidelijk achterhaald. Ook de mening over ‘onderwijsproblemen’ zal heel anders verlopen. Hier wordt volkomen voorbij gegaan aan de creativiteit van de mens en zijn behoefte naar kennis. Een mens (elk mens) wil leren, hoe dan ook. Dat is zijn wezen.
  Verder wordt er ook vanuit gegaan dat de mens een hebberig wezen is en altijd ‘meer’ zou willen hebben. Ik bestrijdt dat ten stelligste. Een mens is een onzeker wezen en wil graag voorbereid zijn, maar als hij kan vertrouwen op de toekomst is hij/zij tot grote dingen in staat!

 4. Bladblazer

  “Socialisme is het eren van de arbeid, niet van de ledigheid.” Misschien moeten we eens stoppen met het eren van arbeid, hard werkend vernietigen we de hele planeet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.