Wat gaat de ECB nu eigenlijk doen?

sep 10, 2014 by

Wat gaat de ECB nu eigenlijk doen?

Afgelopen donderdag 4 september is wederom een dag geweest dat er een stukje Europese geschiedenis is geschreven.In alle tumult van de Islamitische Staat, de gevechten in Oekraine en de naaktfoto’s van Jennifer Lawrence zou het bijna niet zijn opgevallen. Dit kan ook worden gezegd van 5 juni. Op deze twee dagen is door de ECB het besluit genomen om ook hier in de Eurozone de geldpers aan te zetten. Na de VS dollar, Brits pond en Japanse Yen overspoelen nu ook Euro’s de wereld. De koersval van de euro sinds 5 juni laat dan ook aan duidelijkheid niks te wensen over.

De ECB en haar voorman Mario Draghi hebben goed opgelet wat de Japanners, Amerikanen en Engelsen hebben gedaan.Het beleid van de ECB zit doordacht en zelfs gekwiekst in elkaar. De volgende grote maatregelen zijn genomen.

1) De deposito rente die banken krijgen bij de ECB is nu negatief. Doel is om geld uit de handen van de bankiers en naar de markten te jagen. Hier zullen met name overheden en grote bedrijven van profiteren.
2) TLTRO, banken kunnen goedkoop lenen bij de ECB mits ze dat uitlenen aan het MKB in met name Zuid-Europese landen. dit is leuk voor die succesvolle Italiaanse mozarellaboer die wil uitbreiden, zijn gezin en zijn klanten. het is bovenal ook leuk voor de banken die een kapitaalbeslagvrije winst krijgen.
3) De ECB gaat gedekte leningen opkopen (ABS). Dit zijn leningen waaronder een onderpand ligt. De huizenkoper, lenende consument en bovenal de banken hebben profijt.

Met de twee laatste stappen wordt de ECB dus eigenlijk zelf een bank en verdringt daarmee de kreupele en soms onwillende Europese banken. Gegeven de situatie is deze strategie de meest juiste. Als hierdoor de groei aanzwengelt zal de economische tegenspoed smelten als sneeuw voor de zon. net zoals in de VSvA. Het is echter ook een riskante strategie. Immers als de groei niet aanzwengelt eindigt Europa met peperdure obligaties die niet renderen, spaarrekeningen die niks opleveren, werkeloosheid die hoog blijft en huizenprijzen die door de geldpers tot grote hoogtes zijn gestegen. Een immense hypotheek ligt dan op de schouders van de generatie na ons. Duimen voor Europa dus maar.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.