Waarom levert de SP geen bestuurders?

sep 14, 2014 by

Waarom levert de SP geen bestuurders?

De SP heeft de wind in de zeilen. De partij wint gestadig aan meer aanhang en overvleugelt in een aantal opzichten de aloude links-radicale partij GroenLinks. Desalniettemin levert de SP vrijwel geen bestuurders van formaat, zoals Commissarissen van de Koning, burgermeesters en ministers. Hoe komt dat?

GroenLinks, de andere linkse partij, had in 2000 op het historische hoogtepunt van haar bestaan (11 zetels in de Tweede Kamer) 5 burgermeesters van kleine gemeenten en was in de race voor het burgermeesterschap van Nijmegen, de tiende stad van Nederland. Tegenwoordig is de SP even groot als GroenLinks in Nijmegen, maar er is geen sprake van een SP-burgermeesterschap.  De SP levert in geen enkele gemeente een burgermeester. Dat is vreemd want de SP staat na de monsterzege van 23 zetels in 2006 stabiel rond de 15 zetels in de Tweede Kamer. Daarmee is de partij groter dan GroenLinks ooit was. In 2011 sprak partijvoorman Tiny Kox al de wens uit om burgermeesters te leveren.

Hetzelfde verhaal gaat op voor de Commissaris van de Koning (CvdK). Voor GroenLinks was Barry Borghouts de CvdK van Noord-Holland tussen 2002 en 2009. Dat was bijzonder, want GroenLinks was niet de grootste fractie, noch een grote machtsfactor. GroenLinks had in 1999 met de Provinciale verkiezingen in totaal 77 zetels behaald. De SP behaalde er in 2007 maar liefst 83, maar een CvdK zat er niet in. De SP heeft sinds dat jaar structureel meer provinciale statenzetels dan GroenLinks.

Voor wat betreft de Tweede Kamer is regeringsdeelname niet afhankelijk van politiek succes. Dat is afhankelijk voor de onderhandelingspositie van de partij en of het wel opportuun is om in de regering te zitten. Kleine partijen worden vaak ‘kapotgeregeerd’ door door de wol gewassen establishmentpartijen als CDA, VVD en PvdA. Roemer heeft in 2012 wel de wil uitgesproken om deel uit te maken van de regering door de levering van ministers. Daar wringt echter de schoen. Wie gaat er immers voor de SP in het kabinet zitten? Het grote verschil tussen GroenLinks en de SP is het ambtelijk netwerk waarover GroenLinks beschikt. Zo zijn er geen hoge SP-ambtenaren in Den Haag. Het is zeer lastig om bestuurder te zijn zonder bestuurlijke ervaring op een bepaald niveau of medestanders binnen de ambtenarij.

Een ander breekpunt voor de uitsluiting van de deelname van de SP aan de macht is de houding ten aanzien van de buitenlandse politiek. De Kamerfractie van GroenLinks nam in 1998 het initiatief om de afschaffing van de NAVO uit het partijprogramma te halen en schaarde zich in 1999 achter de NAVO-interventie in Kosovo. Hiermee was een belangrijk obstakel naar de macht uit de weg geruimd en kwamen de benoemingen op hoge posities pas echt binnen. De SP heeft  NAVO-lidmaatschap sinds 2006 geaccepteerd onder de noemer om de NAVO te willen hervormen. De SP blijft zich echter verzetten tegen inzet van de NAVO in Afghanistan. Geen Kosovo-moment bij de SP.

Samengevat kunnen we stellen dat de SP een partij is met een relatief zwak ambtelijk/bestuurlijk netwerk, in tegenstelling tot de andere linkse partijen D’66, GroenLinks en PvdA. Hierdoor heeft het establishment de keuze uit een wijd palet aan linkse bestuurders en hoeft zij de SP niet in te kapselen. De SP heeft ook nog niet de NAVO omarmd en dat is eveneens een belangrijk verschil met de andere linkse partijen. Onlangs uitte de SP nog kritiek op de NAVO in de Oekraine-crisis door het NAVO-lidmaatschap voor Oekraine alsmede sancties tegen Rusland te verwerpen. Hierdoor zal regeringsdeelname voorlopig niet in beeld komen, maar verkomt zij eveneens het Kunduz-debacle van GroenLinks, waarbij de partij wordt verscheurd door steun aan een impopulaire buitenlandse politiek.

 

Related Posts

Share This

1 Comment

 1. jos van veen

  handjeklap en geritsel vanuit eurofiel neoliberale gelederen.
  Heeft niks met kwlaiteit te maken, maar voorl vanuit verschil in denken en prioriteiten.
  De inteelt beschermt zichzelf maat al te graag.

  Maar van onder op komt er steeds meer naar boven..kwesties van verkiezingen en ervaring met eurofiel neoliberale corruptie..
  We beginnen ze zat te worden

  Nu nog even de stoere cognitive dissonanties weg werken, opdagen bij verkiezingen en de teerling is geworpen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.