Schots referendum is politiek spel

sep 18, 2014 by

Schots referendum is politiek spel

Tegenwoordig vraagt men zich af of Schotland werkelijk onafhankelijk wordt. Deze vraag is echter niet zo interessant. Het werkelijke doel van het referendum is namelijk onderdeel van een meer geraffineerderd politiek spel met een hogere inzet, namelijk de heerschappij over Westminster. Dat is het doel van Cameron, maar ook van Labour-leider Miliband.

Schotland is een straatarm land. Het grootste gedeelte bestaat uit graslanden waar boeren en herders een karig loon bijeen schrapen, terwijl voormalige industriestad Glasgow grotendeels leeft van de bijstand. Schotten stemmen dan ook grotendeels Labour om in Westminster gehoord te worden en zijn dan ook ontevreden met de huidige Tory-regering. Met de Tories aan de macht klinkt de roep om onafhankelijkheid dan ook het sterkst.

Als Schotland onafhankelijk wordt, dan raakt Labour een belangrijk deel van de stemmen kwijt. Labour is dan ook hard bezig om de Schotten te bewegen vooral ‘nee’  te stemmen. Er is namelijk een grote kans dat als de Schotten vertrekken Labour weinig kans meer maakt om nog aan de macht te komen. Stiekem vinden de Tories het helemaal niet erg als Schotland onafhankelijk wordt, want zij krijgen nauwelijks stemmen uit Schotland.

Het referendum komt dan ook uit de koker van de conservatieve Tories en is een politieke meesterzet. Als Schotland onafhankelijk wordt, dan verliest Labour een belangrijk stemblok. Het belangrijkste effect is echter de vervreemding van de Schotten met Labour. Als Schotland niet onafhankelijk wordt, dan zullen de Schotten Labour verwijten zich achter de ‘no’-campagne te hebben geschaard en daarmee niet het Schots belang voorop te stellen, maar het eigen belang.

Het primaire doel van het referendum vanuit Tory-opzicht is de vervreemding van de Schotse stemmer van Labour. Vandaag heeft in deze propaganda-slag een belangrijke gebeurtenis plaatsgevonden. Labour-leider Miliband moest namelijk zijn ‘no’-campagne in de Schotse hoofdstad Edinburgh afbreken omdat hij werd opgewacht door een horde boze ‘yes’-aanhangers. Via de media is hierdoor de indruk ontstaan dat Miliband niet weet wat er onder de Schotten leeft en behoort tot het Londense establishment dat afscheiding wil afwenden.

Cameron heeft een enorm risico genomen met dit referendum. De economie van het Verenigd Koninkrijk staat op het spel gezien het dalende investeringsvertrouwen en de Britse pond staat op het laagste punt van de afgelopen 10 maanden. Ook zijn eigen positie is niet zeker als Schotland voor de onafhankelijkheid stemt. Toch is de balans voor hem positief. Labour zal hoe dan ook verzwakt uit de strijd komen, waardoor de Tories gemakkelijker de strijd kunnen aangaan met UKIP van Nigel Farage, de echte vijand van Cameron gezien de Tory overlopers naar UKIP.

1 Comment

 1. jos van veen

  dat maakt het ook zo verdraaid interessant..
  De zwakte van de UK zit in het onderschatten van de Schotten..
  Historisch bepaald of zo..

  De vraag wat er dan nog van Engeland overblijft is wat mij betreft secundair

  England rules the waves..oude glorie..Nu is het England waves the rules..

  de dreiging om Schotland te boycotten in de EU maakt de zaken nog veel leuker en pikanter..Ook al komt het uit Spaanse gesubsidieerde hoek..:)

  Schotten hebben dit gevoel la honderden jaren..:)

  Reuze spannend..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.