Prinsjesdag, Miljoenennota en zo

sep 16, 2014 by

Prinsjesdag, Miljoenennota en zo

Wat is een toch een heerlijk schouwspel, de Koning en Koningin in de Gouden Koets dwars door het centrum van Den Haag. Zwaaiend naar de oranjemassa, van heide en verre gekomen om het jaarlijkse rondje Binnenhof, Lange Voorhout, Noordeinde mee te mogen maken. Wie de Koning op die prachtige stoel ziet zitten en hem het jaarlijkse verhaal hoort voorlezen, kan toch niet anders denken dat deze man (met gratie gods) toch de spirituele, bezielende kracht is die het links tegen rechts intolerant, politiek gestoei overstijgt, met wijsheid en honderden jaren Nederlandse zingeving.

Dat was dan voordat we het jaarlijkse verhaal te horen krijgen, dat hoort bij de Miljoennota. De lokale omroep biedt het ons dezelfde dag al netjes aan en het belooft hier en daar toch wel het nodige goeds. Hoewel, met de rol van de overheid bij het bestrijden van vage begrippen als extremisme en intolerantie, zeker met een PVDA in de regering, kan men maar zo wakker worden in een land met een ‘extremistische’ oppositie. Daarnaast is ook het simpel vaststellen van wederzijdse economische sancties van de Europese Unie en Rusland, duidelijk dat een buitenlandbeleid met enige eigen inzichten verder weg is dan ooit. In de lijdzame buitenlandpolitiek van een zogenaamd internationaal georiënteerd land past ook deze rare zin;

Die verantwoordelijkheid kunnen we alleen waarmaken in nauwe samenwerking met onze internationale partners in de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Naties.

Alle drie staan blijkbaar op dezelfde hoogte, met dezelfde insteek, terwijl ook dit kabinet altijd spreekt over het verder opgaan in, en samenwerking binnen, de Europese Unie. Dan zou je toch denken dat hier al het geld op wordt ingezet. Een eigen leger, een eigen buitenbeleid, maar dat is natuurlijk uiterst naïef gedacht, internationale politiek bekend in werkelijkheid gewoon de politiek van Washington.

De Miljoenennota dan, die spreekt over economisch herstel en meer uitgaven ten goede van de maatschappij. Hoewel we toch wel een tekort hebben, gezien de inkomsten van 246,8 miljard en uitgaven van 259,6 miljard. Dat betekent dus geld lenen op de internationale kapitaalmarkt, maar we zitten met dit tekort wel netjes onder het 3 procent EMU-saldo, zoals afgesproken binnen de EU.

De grootste uitgaven zijn zoals elk jaar Sociale Zekerheid en ArbeidsmarktZorgOnderwijs en Cultuur en Wetenschap. Speerpunten zijn de gelden extra naar Defensie (100 mil), de AIVD (25 mil) het OM (20 mil) en asielzoekers hier en daar (375 mil + 200 mil). Daarbij wordt aan lastenverlichting gedaan door arbeidskorting, verlagen tarief eerste schrijf, koopkracht gezinnen en lastenverlichting bedrijfsleven.

Het valt verder nog op dat voor volgend jaar er iets meer dan 1% procent inflatie is, dus iets minder waar voor je geld. De werkeloosheid blijft rond de 7 procent schommelen. De staatsschuld bedraagt in 2014 dan 441.126 miljoen, dat was in 1980 nog 86.491 miljoen. Dat betekent dat we in 2015 8,3 miljard aan rente afdragen aan de spelers op de internationale kapitaalmarkt.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.