Oekraine houdt onderzoeksteam MH17 tegen

sep 28, 2014 by

Oekraine houdt onderzoeksteam MH17 tegen

De Maleisische premier Seri Najib heeft er afgelopen week bij de Oekraine collega Jatsenjoek op aangedrongen dat er toegang komt tot de crash-site van MH17. Jatsenjoek heeft echter de boot afgehouden. Volgens de Maleisische newsbron AsiaOne (26 september) gaf de Maleisische premier de volgende lezing van zijn gesprek met Jatsenjoek:

He told me that there is still shelling despite the ceasefire. So, he is unable to give a concrete schedule and firm commitment for the investigators to go to the crash site.

Dat is opmerkelijk, aangezien de crash-site van MH17 nu volledig in handen is van de rebellen en zich tientallen kilometers achter de frontlinie bij Donetsk en Gorlovka bevindt (zie kaartje hierdoner). De rebellen hebben de onderzoekers 2 weken geleden uitdrukkelijk uitgenodigd om hun onderzoek te hervatten. Het zijn met andere woorden de Oekrainse beschietingen die de toegang tot het rampgebied verhinderen.

Maleisië heeft de afgelopen week, toen Rutte en Timmermans ook bij de VN in New York ware, er nogmaals op aangedrongen dat er desnoods blauwhelmen naar het rampgebied gestuurd moesten worden om deze veilig te stellen.Volgens een persbericht van het nationaal Maleisisch persbureau van 27 september wil de Maleisische regering hierdoor zowel de Oekraine als de rebellen hier toe dwingen om mee te werken aan een wapenstilstand:

…the presence of the UN peacekeeping force in the area could ensure that the conflicting Ukraine authorities and the separatist group in the area could fulfill their promises including a ceasefire that had been agreed upon earlier.

Daarin stond ook de volgende zinsnede (vetje door mij):

We will ask the UN to act immediately so that investigation into the case could be carried out, we regret the attitude of the Ukraine government which has yet to fulfill its pledge for the investigating team to enter the area safely although various efforts and negotiations had been carried out including by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

Er dient hierbij aangetekend te worden dat Australië op 25 juli oorspronkelijk met een VN-resolutie voor blauwhelmen op de proppen kwam, ook wel Plan B genoemd om toegang te krijgen tot de crash-site. Ditmaal wil Maleisië het voortouw nemen tot een dergelijke resolutie, maar wordt daarvan afgehouden door Nederland en Australië. Na een tripartiet gesprek deze week kwam gisteren naar buiten dat deze landen Maleisië niet steunen, aldus de Volkskrant:

Rutte: blauwhelmen op de rampplek nu niet aan de orde

Het blijft opmerkelijk hoe weinig Nederland (en Australië) Maleisië steunen, ondanks de inspanningen van Maleisië om toegang tot de rampplek te krijgen en de neutrale houding die dit land daarbij tracht in te nemen. Oekraine blijft het onderzoek tegenwerken en spreken van een onveilige situatie ondanks het staakt-het-vuren en de toegezegde terugtrekking van artillerie. Dat kan het blijven doen zolang er geen politieke druk komt vanuit het Westen.

Eerder berichten we al over de ondergeschiktheid van het onderzoek rond de ramp met MH17 aan geopolitieke belangen.

3641_original

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.