Neonazi’s laten geschiedenis in Charkov herleven

sep 29, 2014 by

Neonazi’s laten geschiedenis in Charkov herleven

Gisteren werd het standbeeld van Lenin op het centrale plein van Charkov neergehaald door aanhangers van de regering in Kiev. De BBC legde op camera vast hoe het beeld werd neergehaald. Op een bepaald moment (00:20) zie je duidelijk de wolfsangel op de sokkel, waarna je juichende mannen ziet met gele armbanden. Hierdoor zie je een duidelijke foto van de wolfsangel op de sokkel met wederom de gele kleur van de regerende Svoboda-partij, voorheen Sociaal-nationale partij van Oekraine genaamd. Een naam die weinig aan de verbeelding overlaat.

Ook de symboliek van deze lieden laat weinig aan de verbeelding over. De wolfsangel was het symbool van de Waffen-SS divisie “Das Reich” (zie afbeeldingen hieronder).

 

das reich germandasreichIV_large

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Oekraine wordt openlijk geflirt met de symbolen van het Derde Rijk, zoals in de Duitse media uitgebreid is bericht. Een goed voorbeeld zijn de helmen van Oekrainse soldaten met SS-runen en swastika’s, precies zoals de Waffen-SS ook deze kentekenen op hun helmen droegen.

Er zijn zelfs eenheden van de Oekrainse strijdkrachten die er helemaal geen twijfel aan laten, waar hun sympathie naar uitgaat. Het beruchte Azov-bataljon heeft niet alleen de wolfsangel in het logo, maar ook de zogenoemde zwarte zon (zie plaatje hieronder). De zwarte zon werd door SS-leider Himmler zodanig belangrijk gevonden dat hij in het zijn SS-kasteel Wewelsburg in marmer in de zogenoemde zaal voor SS-generaals (Obergruppenführersaal) liet inleggen.

 

azov

 

 

 

 

 

We zullen om het beeld van Lenin geen traan laten, maar de Oekrainse neonazi’s hebben ditmaal hun symbolen achtergelaten op een wel heel historische plek. In maart 1943 veroverde de Waffen-SS, waaronder de divisies “Leibstandarte Adolf Hitler” en “Das Reich”, Charkov op de Russen. Na de verovering doopte de SS-soldaten het centrale plein om tot ‘Platz der Leibstandarte’ om hun overwinning als een SS-zege te vieren (zie plaatje hieronder).

 

platzderLAH1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wetenschap dat de Waffen-SS zeventig jaar geleden haar stempel drukte op Charkov maakt het openlijke gebruik van SS-symbolen op het centrale plein van Charkov wel tot een zeer dubieuze exercitie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.