Macht en onmacht van de NAVO

sep 8, 2014 by

Macht en onmacht van de NAVO

De NAVO is op papier een indrukwekkende macht. Er zijn meer landen (28) dan ooit lid van het Noord-Atlantische verbond dat uitstrekt van Alaska tot aan Narva In Estland. Het militair sterkste land ter wereld is lid en veel leden hebben atoomwapens. Desalniettemin maakt de NAVO een fletse en besluiteloze indruk tijdens de laatste top in Wales. Hoe komt dat?

De NAVO heeft zijn oude vijand terug, zo werd via de media verteld. Rusland is weer de boeman van de NAVO door het aanslepende conflict in de oostelijke Oekraïne. Toch is het opvallend dat de NAVO niet echt een vuist kan maken naar Rusland. De nieuwe sancties die werden aangekondigd op de top in Wales schenen weinig indruk op Rusland te maken, en terecht. De rebellen in oostelijke Oekraine worden steeds openlijker gesteund door Rusland en dreigen in weerwil van het staakt-het-vuren hun ijzeren greep om de havenstad Marioepol te versterken. Tijdens de NAVO-top leek het moeilijk om alle 28 landen op één lijn te krijgen en daarmee echt de tanden te laten zien. Veel landen zien niets in economische sancties en veel landen blijven liever zaken doen met Rusland, niet in de laatste plaats wapenhandel.

De farce van de NAVO-top was de ‘quick reaction force’ van 4000 man, niet meer dan een brigade. Deze brigade zou binnen 48 uur actief moeten kunnen zijn om de Baltische staten te verdedigen in het geval van een Russische invasie. Als de Russen volgens eigen zeggen slechts twee weken nodig hebben om in Kiev te komen, dan zal 48 uur volstaan om in Riga te staan. Bovendien stellen de Baltische strijdkrachten zelf niets voor. Zij hebben geen noemenswaardige luchtmacht (alleen transportvliegtuigen en helikopters) en het defensiebudget van alle staten samen komt nauwelijks boven de 1 miljard Euro uit. Bovendien laat de samenwerking tussen de Baltische staten op defensiegebied te wensen over, ondanks het feit dat zij al tien jaar lid zijn van de NAVO. Zo is er nog altijd een verdeeld aankoopbeleid voor militair materieel.

Andere hoofdpijndossiers zijn Afghanistan en Irak. De NAVO wil zo spoedig mogelijk uit Afghanistan terugtrekken door de controle zoveel mogelijk over te dragen aan Afghaanse troepen. Dit roept in alle opzichten herinneringen op aan Vietnam, waar een ‘vietnamisation’ moest zorgen dat Amerikaanse strijdkrachten konden worden teruggetrokken uit een oorlog die zij bezig waren aan het verliezen. Het is gebleken dat het bondgenootschap niet is opgewassen tegen de irreguliere oorlogvoering van de Taliban, maar evenmin tegen die van de soennitische radicalen Irak. De ISIS heeft met behulp van lokale stammen grote delen van Irak veroverd. Nu wil met name Amerika de opmars van ISIS stoppen, maar zonder zogenoemde ‘boots on the ground’ (grondtroepen). De vraag is hoe Amerika dat gaat doen zonder de medewerking van regionale spelers als Syrië en Iran.

Samengevat kunnen we stellen dat NAVO, ondanks het feit dat het de grootste samenballing van militaire macht en financiële middelen uit de wereldgeschiedenis is, niet in staat is om een vuist te vormen. De veelheid van leden hindert het besluitvormingsproces en afgegeven garanties aan Georgië en Oekraïne worden niet geruggesteund met daadwerkelijke hulp. Sancties maken nauwelijks indruk op Rusland, die de oost-Oekraïense rebellen openlijk blijft steunen. De NAVO is ook slecht voorbereid op de oorlogvoering van morgen, waarin irreguliere milities door middel van guerrilla een regulier leger op de knieën kan krijgen. Een rapid reaction force is wederom een conventionele strijdmacht. Men bereidt zich voor op de spreekwoordelijke vorige oorlog, terwijl tegenwoordig burgeronrust en propagandaoorlog via de media de middelen zijn waarmee landen elkaar het leven zuur maken.

Voor meer informatie over de analyse van de slagkracht van de NAVO, luister onze podcast over de sterktes en zwaktes van de NAVO.

Related Posts

Share This

1 Comment

 1. Richard Groen

  De Navo is een heel goede leugen.
  Opgericht door de architecten en financiers van WOII zelf, zgn. om ons tegen het communisme te beschermen. Welke zelf reeds ook de Russische Tsaar vermoordden, de Russische Revolutie uitvoerden, en Stalin en Lenin aan de macht hielpen.

  IS, wat denkt u? Het is de bedoeling dat u de propaganda voor waar aanneemt. Dat moslims onze vijanden zijn. De roeptoeters van die boodschap eten er best van. De media spelen een sleutelrol bij het succes van die propaganda.

  IS is feitelijk aantoonbaar weer zo’n vehikel van de globalisten (nieuwspraak voor fascisten). I.S. = Israël/V.S.:

  De laatste 2 hebben de controle over Utube, Twitter, Facebook. Het was NATO die tentijde van de moord op 169 Nederlanders in de Ukraine, door onze eigen regering – tenminste medeplichtigheid – een gezamenlijke oefening hield in de Ukraine. Het hele luchtruim was van alle kanten voortdurend onder controle, inclusief alle systemen om raketten te onderscheppen. Dus…
  http://dogmaandgeopolitics.wordpress.com/2014/09/14/the-rise-of-the-caliphate/

  De NAVO gebruikte in de Balkanoorlog als de dekmantel van zgn. jihadisten: http://www.burojansen.nl/obser/artikelen/asiel6.htm

  Oorlogsmisdaden, genocide – voor de NAVO dagelijks werk: Irak, Libië, Kosovo, Rwanda, Congo, Afghanistan, etc..
  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/04/04/navo-65-jaar-en-de-vrede
  Webster Tarpley The Elite’s Plan for Global Extermination: https://www.youtube.com/watch?v=T3Eo2YTQUr8

  De NAVO is het leger van de Veiligheidsraad (VN). Dit is de ware aard van de Verenigde Nazi’s:
  http://stopdebankiers.nl/schande-dit-is-de-vn-in-woord-en-beeld/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.