Kritiek op het Atlantisme

sep 7, 2014 by

Het idee dat Europa en de V.S.A. een gezamenlijke toekomst hebben, is vooral een Europees geloof en dat wordt misbruikt door de Amerikanen om hen te laten meedoen in allerlei oorlogen. Dat is een belangrijke kritiek uit een artikel van de Nederlandse oud-journalist Karel van Wolferen in een donderbrief in het engels, die inmiddels is vertaald. Vooral tijdens het gewapende conflict in Oekraïne komt dit naar voren, de media spelen hier een grote rol in en dat kan dus wel grote gevolgen gaan hebben voor de stabiliteit op het Europees continent.

De kernkritiek dat wij als Europeanen blindelings de beleidslijn van de Verenigde Staten volgen en dat ook de media dit vertalen in hun berichtgeving, dat kan niet anders dan een juiste constatering zijn. Het is inderdaad bij het conflict in Oekraïne, middels de sancties tegen Rusland en de algemene houding, duidelijk naar voren gekomen. (zie ook Syrië) Wellicht komt het wat betreft Nederland door de invloedrijke Atlantische Commissie waar alle grote partijen zich bevinden en zeer veel journalisten hand- en spandiensten voor verrichten.

Bekijk hieronder een interessante discussie met o.a. Karel van Wolferen over de rol van de Westerse pers in het Oekraïne conflict en de houding t.o.v. Vladimir Poetin en Rusland.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.