Krijgt Frans Timmermans een baantje bij de Europese Unie?

sep 2, 2014 by

Krijgt Frans Timmermans een baantje bij de Europese Unie?

Ik heb wel eens de mogelijkheid gehad om een lezing bij te wonen van Frans Timmermans, die thans onze minister van Buitenlandse Zaken is. En het moet dan ook gezegd dat de man kennis van zaken heeft, naast dat hij ook een zaal kan vermaken en informeren. Daarnaast spreekt hij zeven talen, waaronder Russisch en heeft ruime ervaring in de EU en binnen het Nederlandse ambtenarenapparaat. Timmermans heeft dus de juiste papieren voor de post waar hij zich nu bevindt.

Maar desalniettemin vertrekt hij dus naar alle waarschijnlijkheid naar Brussel, hij is er vandaag al op sollicitatie. Hij zou een post krijgen als eurocommissaris, nu de laatste Nederlandse kandidaat Jeroen Dijsselbloem gepasseerd is. Een obstakel zou nog kunnen zijn dat de voorzitter van de Europese Commissie Claude Juncker vrouwen boven mannen verkiest. Duidelijk is wel dat hij namens de Nederlandse regering is verzonden, omdat men een zware post wil binnenhalen.

Dat Timmermans hier wel iets voor voelt is bekend. Toen ik in 2011 een lezing van hem bezocht, liep men bij de PVDA al te pronken dat hij op lijstjes voor een positie binnen de EU stond. Het is geen geheim dat hij aast op de positie van Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid. Helaas is deze post recent weggeven aan de Italiaanse, zeer onervaren, máár vrouw Federica Mogherini. Timmermans zal wellicht alleen nog tevreden te stellen zijn met de post Commissaris voor Oost-Europa, die dan nog wel even gecreëerd moet worden.

De analyse over het verdelen van de EU baantjes blijft een boeiend spel tussen allerlei landen en belangen. Maar dat strekt zich niet alleen tot de EU, ook in Nederland gaat dit vrolijk verder. Want voor Timmermans moet natuurlijk een vervanger komen en omdat hij van de PVDA is moet zijn opvolger natuurlijk ook een PvdA’er zijn. Dat zou wellicht wel eens Bert Koenders kunnen zijn, al denk ik zelf direct aan Ad Melkert. Die had toch namens de VN goed werk in Irak geleverd?

Nu we Timmermans de laatste maanden aan het werk te hebben gezien is wel zeker dat ook de PVDA bereid is om zware taal uit te slaan en met oorlogshitsers mee te schreeuwen en dat wordt zeker ook in de EU gewaardeerd. Dit is van Ad Melkert ook al jaren bekend terrein.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.