Geen onafhankelijkheid voor Schotland

sep 20, 2014 by

Geen onafhankelijkheid voor Schotland

De Schotten mochten stemmen voor onafhankelijkheid tijdens het referendum van donderdag 18 september 2014. Ze konden zomaar van de éne op de andere dag uit het Verenigde Koninkrijk stappen en de eigen weg in slaan, in hoeverre dit dan nog mogelijk is wanneer je op hetzelfde eiland zit, dezelfde taal, munt en buren deelt. Echter het antwoord is een kleine overwinning geworden voor de nee-stemmers. Schotland blijft dus onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

Met 55,3% heeft een duidelijke meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid gestemd, maar toch stemde ook 44,7 % om uit te treden en dat zijn toch wel aantallen die wel wat betekenen. In personen gaat het om ruim 1,6 miljoen Schotten die zich willen afscheiden, maar 2 miljoen kiezen ervoor onderdeel te blijven van het Verenigd Koninkrijk. Er is dus zeker grote onvrede op de manier zoals de regio nu wordt geregeerd en er moet dus wel iets gaan gebeuren.

Het viel op dat in het noord-oosten van Schotland, waar de Schotse Nationale Partij (SNP) sterk staat, men geen meerderheid vond voor onafhankelijkheid. En juist in gebieden zoals het westen en de stad Glasgow waar de sociaal-democratische Labour het altijd goed doet men juist voor onafhankelijkheid stemde. Dit duidt het er wel op dat ook het huidige regeringsbeleid een zekere rol heeft gespeeld, waar dan ook weer een slimme partijpolitieke dynamiek aan verbonden zit.

Een ander interessant gegeven is dat 16 en 17 jarigen ook mochten stemmen, het gaat om een groep van ongeveer 100.000 personen. (3,6 miljoen stemmers totaal) Opvallend is dat in deze groep 71 % vóór Schotland stemde, een ruime meerderheid dus. Angst voor de toekomst onder de Conservatieve Partij of gewoon erg Schotsgezind? Het lijkt vooral toch een jeugdige en opstandige stem te zijn tegen de ouders en de bestaande klasse in Londen.

Gaat deze uitslag misschien gevolgen hebben voor de andere afscheidingsbewegingen in Europa, is nog wel een andere wezenlijke vraag. Spanje staat op barsten waar ook de Catalanen zich middels een referendum willen afscheiden. En ook België staat op barsten, met jarenlange hoge verkiezingsresultaten van Vlaamsgezinde partijen. Tsjechië en Slowakije zijn in gezamenlijk overleg uit elkaar gegaan, maar wanneer het wat moeilijker wordt om de koek te verdelen dan wordt het toch wat lastiger om je zomaar af te scheiden.

Zeker wat betreft Schotland is er moeilijk aan te onttrekken dat ook de olievelden van circa 40 miljard wel een rol hebben gespeeld om ze bij Londen te houden. Maar daarbij nog dat het Verenigd Koninkrijk de grootste Amerikaanse bondgenoot is en een schakel binnen de Anglo-Amerikaanse wereld en dat is toch niet zo prettig wanneer deze verzwakt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.