De zetel van Krol, of hoe het homo-huwelijk in Nederland kwam

sep 30, 2014 by

De zetel van Krol, of hoe het homo-huwelijk in Nederland kwam

Henk Krol is niet uit het nieuws te branden. Zijn terugkeer in de Kamer voor 50Plus gaat gepaard met beschuldigingen van financiële malversaties, waarvan de meest opmerkelijke de Gaykrant is die in 2013 failliet ging. Het faillissement van de Gaykrant legt bloot hoe in Nederland een piepkleine maar luidruchtige lobbygroep de wet naar zijn hand kan zetten, te weten de huwelijkswet.

De nieuwe aandeelhouder van de Gaykrant Marc Putman (eigenaar van OUTtv) deed een dezer dagen bij EenVandaag een boekje open over de werkelijke gang van zaken van de belangrijkste lobbygroep voor het ‘homohuwelijk’, de Gaykrant. Zo zou Krol volgens hem een volledig verkeerde voorstelling van zaken geven, met name voor wat betreft de abonnees. Krol vertelde dat er maar liefst 60.000 abonnees waren, maar de curator ging al uit van een bovengrens van 10.000 abonnees. Putman kwam zelf naar buiten met 4.000 betalende abonnees.

Het getal van 60.000 is achteraf gezien essentieel om het succes van de homolobby van Krol te begrijpen. Volgens de website van de Rijksoverheid is 60.000 stemmen de vuistregel voor het behalen van een zetel in de Tweede Kamer. Wat Krol dus deed was het voorhouden van een stemmerspotentieel van minstens één Kamerzetel, die voorstander zouden zijn van het homohuwelijk. In een tijdperk van de zwevende stemmer is een dergelijk stemmenpotentieel natuurlijk interessant voor politieke partijen, met name als het kan worden gekoppeld aan een sympathieke zaak als homo-emancipatie.

Achteraf gezien is het echter ontstellend dat er niet eerder in de media is bericht over de verkeerde voorstelling van zaken van Krol rond de werkelijke verspreiding van de Gaykrant. Een oplage van 60.000 is vergelijkbaar met het Reformatorisch Dagblad (2008: 56.227), een krant voor bevindelijk gereformeerden die worden geschat op iets meer dan een half miljoen Nederlanders. Een dergelijke vergelijking maakt duidelijk dat zelfs een oplage van 60.000 (laat staan betalende abonnees) op zijn minst zeer ambitieus is te noemen. Krol voer er echter wel bij en ontving van de Rijksoverheid tonnen aan subsidies voor Stichting Vrienden van de Gaykrant.

In een open samenleving staat het iedereen vrij om zich te organiseren. De vraag is echter steeds meer hoe het komt dat piepkleine maar luidruchtige groepjes vanuit de Rijksoverheid tonnen subsidies krijgen toegeworpen zonder degelijke audit. Bovendien is het homohuwelijk onder homoseksuelen blijkens cijfers van het CBS geen groot thema. Slechts 20% van de homoseksuele koppels trouwt (in vergelijking met 80% van de hetero-koppels). Een ander belangrijk openlijk homoseksueel politicus, Pim Fortuyn, vond het homohuwelijk maar niets: “Het homohuwelijk vind ik eerlijk gezegd nogal lachwekkend en de noodzaak ervan kan ik nauwelijks inzien” (Elsevier, april 2001).

Related Posts

Share This

2 Comments

  1. Helen

    Wij als hetro-stel begrijpen dat dhr. Kol een dusdanige impact gaat krijgen op de huidige afbraak politiek. Dat de man opkomt voor de ouderen en hen een stem geeft juichen wij (jongeren) toe!

    Ook wij jongeren zijn de schoffering door de politiek van ouderen meer dan zat!

    Dhr. Krol, zet aub door, onze stemmen zijn voor U !

  2. het homohuwelijk is een misplaatst verlangen van vrijwel uitsluitend lesbiennes, die kinderen willen adopteren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.