Dankbrief aan de bergers van de Donbas

sep 4, 2014 by

Dankbrief aan de bergers van de Donbas

Vandaag kreeg de Australische minister Julie Bishop van Frans Timmermans een onderscheiding voor de “fantastische wijze waarop zij met ons heeft samengewerkt na de ramp met MH-17” (dixit FT op zijn FB). Dit staat in schril contrast met de wijze waarop PvdA-Minister Timmermans de mijnwerkers en brandweer in de Donbas, die de eigenlijke bergwerkzaamheden hebben verricht, heeft bedankt, namelijk met een onondertekend kattebelletje.

Het is niet alleen een schande voor een minister van een arbeiderspartij, maar ook een schande voor Nederland dat deze werkmensen nooit de erkenning kregen voor het werk dat zij deden te midden van een burgeroorlog. De lokale reddingswerkers hebben hoogstens een uurtje met de veelbesproken Nederlandse politiemissie gesproken, waarbij een bedankje is uitgesproken, maar er verder niet met hen is samengewerkt. Waarom niet? God mag het weten.

De reddingsdienst en vrijwillige bergers verdienen onze dank. Zij hebben in een recordtijd van vijf dagen honderden lijken en menselijke resten geborgen en het rampgebied uitgekamd. Niet zelden met gevaar voor eigen leven, aangezien het Oekrainse leger tegen alle afspraken met de Nederlandse regering in gewoon doorgaan met oorlogshandelingen in het rampgebied.

Daarom is onderstaande dankbrief opgesteld, die namens ondertekenden zal worden vertaald en verzonden aan de reddingsinstanties die direct betrokken waren bij de berging van de slachtoffers van MH17:

Geachte,

Hierbij willen ondertekenden van deze brief hun oprechte dank uitspreken voor al het werk dat u hebt verricht voor het bergen van slachtoffers van Malaysia Airlines vlucht MH17 van 17 juli jongstleden. U hebt niet zelden belangeloos en vol overgave uw werk verricht onder de moeilijke omstandigheden als gevolg van het oorlogsgeweld in uw regio. U hebt hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan verwerking van de ramp onder de Nederlanders in het algemeen en de nabestaanden van de slachtoffers in het bijzonder.

Uit recente berichten in de Nederlandse media, te weten de berichtgeving op RTL Nieuws van 3 en 4 september jongstleden, is gebleken dat uw inspanningen namelijk nauwelijks op waarde zijn geschat. Dit is de directe aanleiding geweest voor deze brief die is ondertekend door Nederlanders die zonder politieke bijbedoelingen hun oprechte dank wensen uit te spreken voor uw inspanningen.

Hoogachtend,

U wordt bij deze van harte uitgenodigd om deze brief persoonlijk dan wel in verenigingsverband te ondertekenen. Met deze brief willen we -nogmaals- geen partij kiezen in het conflict of enig staatkundig streven steunen, maar slechts onze waardering uitspreken voor de veelal anonieme werkmensen die het bergingswerk hebben verricht.

2 Comments

  1. Robina

    Hoe en waar kan ik de brief ondertekenen?

  2. Zeer goed initiatief.
    Waar de politiek hopeloos heeft gefaald, met het volk het oppakken.
    Zo is het altijd geweest.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.