Wapenhandel: sancties of business as usual?

aug 13, 2014 by

Wat opviel aan het implementatie van de sancties tegen Rusland was niet de eensgezindheid van Europa en Amerika, maar juist van de verdeeldheid. Er gingen harde beschuldigingen over en weer, in het bijzonder over wapenleveranties. Hoe zit de vork in de steel en welke rol spelen de belangrijkste NAVO-bondgenoten Amerika, Groot-Britannië en Frankrijk daarbij?

De Amerikanen en de Britten waren vooral woedend op de Fransen (The Telegraph 22 juli). De Fransen weigerden namelijk niet alleen om de levering van twee vliegdekschepen voor helicopters af te blazen, maar lieten ook de training van de Russische matrozen in de Franse havenstad Saint-Nazaire doorgaan. Op 31 juli stelden enkele Duitse parlementariërs volgens het Handelsblatt nog voor om desnoods de NAVO de twee schepen te laten overkopen.

De Britse Cameron sprak in het Lagerhuis de volgende harde woorden uit tegen Frankrijk:

“Frankly in this country it would be unthinkable to fulfil an order like the one outstanding that the French have.”

Niets is minder waar. Op het moment dat Cameron plechtig voor het Lagerhuis beloofde dat er geen Britse wapendeals waren met Rusland, waren er volgens The Guardian maar liefst meer dan 200 licenties [sic!] actief, inclusief de levering van rakettechnologie. Al deze leveranties worden uiteraard niet zomaar opgeschort, want in de wapenhandel gaan doorgaans miljarden om.

En wie een beetje verder kijkt dan zijn neus lang is en niet alleen maar AFP/Reuters-persberichten overtypt, zoals de mainstream media, heeft het nieuws meegekregen dat de Amerikanen tientallen Russische Mi-17 hebben aangeschaft voor de Afghaanse luchtmacht. Het Pentagon weigert vooralsnog om deze wapendeal ter waarde van 1,3 miljard af te blazen. De Russische helikopters zouden namelijk beter bestand zijn tegen het Afghaanse klimaat dan de Amerikaanse.

Ondanks alle harde woorden is het dus voor de sterkste NAVO-bondgenoten, namelijk degene met atoomwapens en vliegdekschepen, business as usual voor wat betreft de wapenhandel met Rusland. Het is dan ook geen wonder dat Frankrijk, Duitsland en zelfs Amerika gewoon meedoen aan de aanstaande wapenexpo Oboron-expo 2014, dat wordt georganiseerd door de Russische wapenexporteur Rosoboronexport.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.