Transgender ID, een brug te ver‏

aug 6, 2014 by

Transgender ID, een brug te ver‏

Homosexualiteit is mainstream geworden, schreef ik in mijn vorige stuk. Ik bedoelde hiermee dat homosexualiteit geen cultureel taboe meer is. Integendeel, grote bedrijven en overheden doen er alles aan om deze doelgroep tegemoet te komen. Zo is sex in het openbaar verboden, maar de gemeente Rotterdam zag er geen graten in om een bos dat bekend staat als homo-ontmoetingsplaats borden te plaatsen, zodat het ‘gelegaliseerd’ is. De LGBTQ-lobby weet echter van geen ophouden: de laatste mode is het veranderen van de identiteitsbewijzen voor transgenders.

In 1993 had de Amsterdamse zanger Ronald een hit met zijn lied ‘Transseksueel’. Dat was in een tijd dat het nog als grappig werd gezien dat mannen zich verkleedden als vrouwen. Vroeger was dat in het openbaar voorbehouden aan acteurs. Zo werden vrouwenrollen in Shakespeare’s toneelstukken vertolkt door mannen. Tegenwoordig wordt er met veel eerbied en aandacht geluisterd naar mensen die biologisch een man zijn, maar geloven dat zij ‘in het verkeerde lichaam’ zijn geboren en zich vrouw ‘voelen’. In Zweden is er zelfs een nieuw woord ingevoerd (‘het’) om transseksuelen aan te spreken.

Sinds 1 juli kunnen mannen die zich vrouw voelen zonder medische behandeling (hormooninjecties en verwijdering van de penis) of attest van de psychiater het geslacht in hun identiteitsbewijs laten veranderen. Dat betekent dat het werkelijke geslacht en de geslachtsaanduiding in de identiteitspapieren niet meer overeen komen. De eerste vraag die zich opwerpt is in hoeverre dit geaccepteerd gaat worden door andere landen, bijvoorbeeld als men op vakantie in het verre buitenland gaat. Ook in Nederland kan dit tot problemen leiden: is degene in het paspoort wel degene die ik voor mijn neus heb staan?

Mijns inziens is de wetgever hier een brug te ver gegaan. Identiteitspapieren dienen om iemand positief te kunnen identificeren met persoonsgegevens en lichaamskenmerken. Er zijn mensen die ook liever met bruine ogen zouden zijn geboren of met kroeshaar. Als dit in jouw paspoort staat, terwijl je groene ogen en golvend blond haar hebt, dan hebben we een probleem. Dan zijn het geen identificatiepapieren meer, maar is het een wensenlijstje. Het is niet aan de overheid om burgers met hun private wensen en voorkeuren te laten klooien met identificatiebewijzen.

1 Comment

  1. Pegasus

    – “Identiteitspapieren dienen om iemand positief te kunnen identificeren met persoonsgegevens en lichaamskenmerken.” –

    Voor 1 juli kon je alleen je geslacht en naam op je ID wijzigen wanneer je onomkeerbaar gesteriliseerd was. Dit betekende dat bijvoorbeeld mensen die zich als vrouw presenteerden toch een M in hun ID hadden staan wanneer hun testikels niet verwijderd en vernietigd waren. Dit gaf heel veel problemen met identificatie. Immers: de conducteur/agent/douanier ziet een vrouw voor zich staan die een paspoort presenteert met een mannelijke naam en geslacht. Dit heeft meer dan eens geleid tot de situatie waarbij de persoon de trein werd uitgezet, een boete kreeg of zelfs werd gearresteerd. Ook gaf het problemen met het zoeken naar een baan omdat de werkgever dan onmiddellijk doorhad met een transseksueel te maken te hebben en vaak besloot die kandidaat hierop niet aan te nemen. Ook waren er problemen met de post omdat de aanhef vaak op het GBA is gebaseerd. Veel transseksuelen voelden daardoor voor 1 juli zich gedwongen om zich toch maat te laten steriliseren.

    Juist omdat het geslacht nu wel zonder die ingreep gewijzigd kan worden scheelt het veel geharrewar omdat het ID nu tenminste kloppend is met de verschijning en niet meer afhankelijk of je een medische ingreep hebt ondergaan op een plek waar niemand het ooit ziet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.