Onderzoeken en vervolgen door het Openbaar Ministerie

aug 22, 2014 by

Onderzoeken en vervolgen door het Openbaar Ministerie

De bekende weblog Geenstijl wordt door het Openbaar Ministerie aan een strafrechtelijk onderzoek onderworpen. Dit liet de hoofdofficier van justitie van het parket Den Haag gisteren weten. Het heeft van doen met een fotobewerking waarin de Haagse Burgemeester Jozias van Aartsen is gemonteerd en zich naast een jihadist met geslepen dolk bevind. Het artikel heeft als kop ‘Westen wil de wereld mooier maken met censuur’ en haakte in op de oproep tot censuur (niet delen van video) van de Engelse politie n.a.v. de brute onthoofding van Amerikaanse journalist door een moslim met brits paspoort.

Een dergelijk onderzoek is opvallend, omdat dit het plaatsen van een afbeelding betreft en nog één die toch niet direct een eenduidige conclusie oproept. Het doet dan ook terugdenken aan de tekenaar Gregorius Nekschot bij wie in 2008 een inval werd gedaan en zijn spullen in beslag werden genomen. Er was toen aangifte gedaan door het Meldpunt Discriminatie Internet, voor “discriminatie door het publiceren van cartoons”. Hij kreeg in 2010 na 2 jaar onderzoek te horen van de officier dat hij niet zou worden vervolgd.

Het is onduidelijk of er nu aangifte is gedaan of dat het OM zelf op onderzoek is gegaan. Ze geeft in haar bericht aan; “heeft kennis genomen van de schokkende foto’s” wat impliceert dat er geen aangifte is gedaan, maar men dit zelf heeft gevonden en vastgesteld dat het een onderzoek verdient. Dan zijn wel al ver in het traject want het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen, dus wanneer ze een stevig dossier heeft – en denkt een kans op een veroordeling te maken – zal hier wel toe worden overgegaan.

Hierin is het dus verschillend dan de andere zaak van de tekenaar Gregorius, omdat daar aangifte werd gedaan door het Meldpunt Discriminatie Internet, een externe organisatie, die overigens wel van overheidssubsidie wordt voorzien. Het OM zorgt er dus in Nederland voor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd en ze werkt samengewerkt met politie en andere opsporingsdiensten. De minister van Veiligheid en Justitie is politiek verantwoordelijk en dat is momenteel Ivo Opstelten (VVD)

Opstelten is van dezelfde politieke partij als Jozias van Aartsen, die op de bewuste foto staat afgebeeld.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.