Nieuwe verhaaltjes over minderheden

aug 27, 2014 by

Nieuwe verhaaltjes over minderheden

Er verscheen in de Volkskrant weer eens een artikel over minderheden, dit maal over zwarte relschoppers en wat de politieke gevolgentrekkingen voor de maatschappij zouden moeten zijn. Het maakt een bruggetje van de Amerikaanse maatschappij naar Nederland, vanwege rellen die ontstonden door de moord van een politieagent op een neger aldaar. Niet geheel onverwacht komen ook de opvattingen over de inherent racistische maatschappij mee, een ideologisch concept uit de V.S.A., waardoor men blind is voor allerlei andere belangrijke zaken.

Er is een blinde vlek richting de gedragingen van groepen die men als minderheden in de beleidsnota´s heeft uitgelegd. Want dit zijn in werkelijkheid natuurlijk mensen met een cultuur en geloof haaks staande op reeds aanwezige normen en waarden. De schrijvers suggereren dat er groepen zijn die onderdrukt worden, met geweld eigenlijk politieke rechten zouden willen afdwingen, die hen door een racistische maatschappij worden onthouden.

Maar wie is hier eigenlijk racistisch? Zelf heb ik eens mijn ervaringen over een Parijse buitenwijk opgetekend en daar bleek wel iets anders uit. De auteur en socioloog Tarek Yildiz uit Frankrijk, heeft onderzoek gedaan naar de gedragingen van de ´minderheden´ in Frankrijk en ontdekte dat anti-blank racisme en criminaliteit in de buitenwijken van de grote steden welig tieren. Men gedraagt zich dus haatdragend richting de maatschappij en de aanwezige bevolking.

Yildiz geeft aan dat dit een probleem voor de maatschappij is, waar de politieke partijen niets mee doen. Hij geeft tenslotte aan dat dit fenomeen in West-Europa overal voor komt. Misschien zit het probleem dus wel niet in de aard van de Europese of Amerikaanse maatschappijen, maar bij de groepen die binnenkomen en zich vijandig opstellen? Zie bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers van interetnisch geweld in de V.S.A. (zwart tegen wit 85 % van de interetnische misdaad)

De ideologische verblinding blijft echter de leidraad voor de schrijvers, met etnisch profileren en de zwarte piet-discussie als onderbouwing, voor het racisme wat aanwezig zou zijn. Men hoopt daarbij op toekomstig ´gemeenschapsactivisme´ vanuit allochtone groepen. Gezien de hoge misdaadcijfers, ook onder de opgehemelde groep ´Afro-Caraïbische Nederlanders´, kan de start wellicht beginnen met wat respect op te brengen voor andermans lijf en eigendommen.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.