Kosovo en Oekraïne – twee maffia-staten

aug 1, 2014 by

Kosovo en Oekraïne – twee maffia-staten

In 1943 landden de Amerikanen op Sicilië en werden zij voor de eerste keer geconfronteerd met de noodzaak om de lokale administratie op te zetten in bezet gebied. In 2013 kwam daarover het boek The Mafia and the Allies: Sicily and the Return of the Mafia uit van Ezio Costanzo, waarin dit uitgebreid werd gedocumenteerd. De praktijk om samen te werken met figuren uit de onderwereld is Washington echter niet verleerd en is hoogst actueel. Reden te meer om eens twee meer recente zaken nader te bekijken.

In 1999 bombardeerde de NAVO Servië over de vermeende etnische zuivering van Kosovo. Het resultaat was een staat waarin de georganiseerde misdaad het bestuur van het land vormde. Dit was niet verwonderlijk aangezien het gewelddadige verzet tegen de regering in Belgrado werd gefinancierd door de Albanese drugsmaffia. Interpol berichtte als volgt daarover in de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres in 2000:

Albanian drug lords established elsewhere in Europe began contributing funds to the “national cause” in the 80s. From 1993 on, these funds were to a large extent invested in arms and military equipment for the KLA (UÇK) which made its first appearance in 1993… Of the almost 900 million DM which reached Kosovo between 1996 and 1999, half was thought to be illegal drug money.

De georganiseerde misdaad bevindt zich namelijk altijd aan de andere kant van de wet en beschikken doorgaans over vuurwapens. Het is daarom niet verwonderlijk als zij zich in oorlogstijd voordoen als vrijheidsstrijders of een soort van Robin Hoods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Nederlandse verzet tegen de Duitsers ook gebruikt als dekmantel voor allerlei criminele activiteiten, een discussie hierover speelde in 2008 op door geruchtmakende publicaties over het Zuid-Hollandse verzet rond de persoon van Piet Doelman. Overvallen op banken, het afpersen van burgers, het liquideren van politie-informanten – het kan allemaal worden uitgelegd als een verzetsdaad, maar het zijn ook de kenmerken van de georganiseerde misdaad.

In Kosovo sprong de ‘bevrijdingsorganisatie’ UÇK onder leiding van Hashim Thaçi in het gat dat de Servische autoriteiten achterlieten. Het gevolg was een semi-onafhankelijke entiteit waar de maffia feitelijk aan de macht was.  Wapenhandel, drugssmokkel, prostitutie en organenhandel – allemaal zaken die tegenwoordig domineren in Kosovo. Volgens de Britse Guardian heeft de Albanese mafia/UÇK een netwerk van gevangenissen opgezet waarin zij Serven opsluiten en dwingen afstand te doen van hun organen. Een meer sinistere praktijk is het afdanken van prostituees door ze te vermoorden en alle bruikbare organen er uit te halen. Ondanks de beschuldigingen van mafia-praktijken aan het adres van de huidige premier Hashim Thaçi, die teruggaan tot in de jaren 1990, was Amerika in 2008 bereid om Kosovo te erkennen als onafhankelijke staat. Vice-president Biden ging voor de gelegenheid zelfs op de foto met Thaçi (zie hierboven).

De huidige Oekraïne is niet zoveel verschillend van Kosovo. Net als in het geval van het uiteenvallen van voormalig Yugoslavië sprong de maffia ook in de voormalige Sovjet-Unie in het ontstane machtsvacuüm in de voormalige Sovjetrepublieken. De grootste baas in wat gemakshalve de ‘Russische maffia’ wordt genoemd is de Oekrains-Israëlische Semyon Mogilevich, die in de FBI top tien figureert (zie ook zijn profiel op wikipedia). Bij het begin van de Euro-Maidan protesten was vaak te horen dat de demonstranten zich keerden tegen de oligarchen, een eufemisme voor maffiabazen.

De Madain-demonstranten kwamen echter bedrogen uit. De oligarchen versterkten juist hun regionale positie door de verzwakking van het centrale Oekraïense gezag in Kiev. Bovendien werden er gekende oligarchen aangesteld als provinciale gouverneurs. De meest beruchte is miljardair Igor Kolomoisky (zie hier zijn profiel in de WSJ, net als Mogilevich ook een Israëlisch burger), de op drie na rijkste persoon van de Oekraïne (na Rinat Akhmetov en Viktor Pinchuk). Ook de huidige president Poroshenko is een gekende oligarch (zie The Nation: “The return of the oligarchs” 23 Mei 2014). Ook ditmaal zag de familie Biden geen graten om met deze boeven samen te werken, want Biden junior kreeg een leuke baan aangeboden bij een Oekraiens energiebedrijf.

De Oekraïense oligarchen zijn niet louter ‘zakenlieden’, maar oefenen sterke politieke macht uit, zowel formeel (als gouverneurs) als informeel (via milities). Vooral dat laatste aspect is in de Westerse media onderbelicht gebleven. Veel oligarchen hebben hun eigen ‘beveiligingsbedrijven’ die meer weg hebben van paramilitaire eenheden, dan de jasje-dasje beveiligers in Nederland. De strijd in Oost-Oekraïne hangt voor een groot deel af van deze paramilitaire eenheden en de politiek-gemotiveerde vrijwilligers van de Rechtse Sector (zie video hieronder over Azov bataljon) dan van het ouderwetse Oekraïense leger. Hiermee zijn we weer aanbeland bij de onzalige vermenging van criminele activiteiten, politiek activisme en geopolitiek. Net als bij de UÇK in Kosovo springen de Oekraïense oligarchen in het machtsvacuüm van Kiev en ontplooien onder de dekmantel van anti-terrorisme hun criminele activiteiten in de Oostelijke Oekraïne. Net als in Sicilië in 1943 en Kosovo in 1999 krijgen zij daarbij de volle steun van Washington.

Related Posts

Share This

2 Comments

 1. Mario8282

  Even voor de compleetheid (en zo kort mogelijk):

  1. Mafia is door Giuseppe Mazzini gesticht en naam is de afkorting van Mazzini Autorizza Furti I Avellenamenti (Mazzini geeft toestemming voor diefstallen en vergiftigingen)
  http://www.moneyteachers.org/Mazzini+Mafia+Freemasonry.html

  2. Mazzini was een Brits agent:
  “Take our friend Lord Palmerston. Pam has the Foreign Office, the Home Office, and Whitehall, but when he needed to start the 1848 revolutions, or when the time will come for the American Civil War, he turns to a troika of agents. They are Lord Palmerston’s Three Stooges. But instead of Moe, Larry, and Curly, these Three Stooges are named Giuseppe Mazzini, Louis Napoleon Bonaparte, and David Urquhart. These Three Stooges – far more than the Union Jack, Victoria, the bulldog breed, the thin gray line of heroes, and the fleet – are the heart of what is called the British Empire.”
  http://tarpley.net/online-books/against-oligarchy/lord-palmerstons-multicultural-human-zoo/

  3. Mafia, Kosovo, Iraq, etc. hebben dezelfde bron.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.