Waarom het Oekraïense ongeluk met vlucht SA-1812 relevant is voor MH-17

jul 21, 2014 by

Waarom het Oekraïense ongeluk met vlucht SA-1812 relevant is voor MH-17

De ramp van MH-17 is zeer tragisch, maar niet uniek voor Oekraïne. In 2001 werd vlucht SA-1812 van Tel Aviv neergeschoten boven de Zwarte Zee. Inmiddels is dat dertien jaar geleden, maar als we deze ramp nader bekijken is de relevantie zeer groot voor de analyse van wat er gebeurd zou kunnen zijn met MH-17.

Militaire oefening

Op 4 oktober 2001 steeg de Tu-154 van vlucht SA-1812 op vanaf Ben Goerion International Airport in Tel Aviv. De vlucht bevatte grotendeels Israëliers op weg naar familie in Novosibirsk. Boven de Zwarte Zee verloor de vlucht op 11 kilometer (36.000 voet) hoogte contact met de Russische luchtverkeersleiding in Sochi. Een Armeense piloot van een andere vlucht zag het vliegtuig nog neerstorten in de Zwarte Zee.

Aanvankelijk werd er gedacht aan een aanslag door Tsjetsjeense terroristen. De aanslagen op 11 september in New York lag nog vers in het geheugen en het was toen nog zeer onrustig in de Kaukasus. Pas negen dagen na de ramp gaven de Oekraïense autoriteiten toe dat er sprake was van een luchtdoelraket die het vliegtuig per ongeluk uit de lucht heeft geschoten.

De Oekraïense strijdkrachten hielden op 4 oktober namelijk een militaire oefening in de Zwarte Zee met onder andere luchtdoelartillerie. Er werden twee luchtdoelraketten afgeschoten, waarvan er één het doel raakte en de andere voorbij schoot. Deze raket richtte zich vervolgens automatisch op het hoger vliegende passagiersvliegtuig. Alle 78 passagiers kwamen om het leven.

Oekraïense luchtverdediging

De Oekraïense luchtverdediging heeft een slechte trackrecord, dat niet alleen bestaat uit het noodlottige ongeluk met vlucht SA-1812. In 2000 schoot de luchtartillerie niet eens in de lucht, maar slaagde het er in om een appartementencomplex te in Brovary nabij Kiev raken, waarbij verscheidene mensen om het leven kwamen en de flat volledig onbewoonbaar werd verklaard.

Als gevolg van de ramp met deze vlucht (en eerdere ongelukken) werden alle oefeningen met zware luchtdoelartillerie voor een periode van tien jaar opgeschort in de Oekraïne. Dat betekent dat de training pas een paar jaar geleden is opgepakt na jaren van verwaarlozing. Als gevolg hiervan is volgens de laatste berichten slechts 10 procent van de Oekraïense luchtdoelartillerie voldoende getraind met deze wapensystemen.

Het Oekraïense luchtverdediging is desalniettemin een belangrijk onderdeel van de nationale defensie van het land. De luchtradars zijn 24 uur per dag actief en het land heeft luchtdoelbatterijen in de grensregio’s die het Oekraïense luchtruim moeten vrijwaren van indringing door vijandelijke vliegtuigen. De training en de resultaten van deze luchtdoelbatterijen laten echter nogal te wensen over.

Besluit

De dag voorafgaand aan de ramp met MH-17 werden er door de Oekraïense autoriteiten beschuldigingen geuit naar Rusland over het schenden van het Oekraïense luchtruim door Russische straaljagers die volgens hun zeggen Oekraïense jagers zouden hebben neergehaald. Men kan zich voorstellen dat als gevolg hiervan de Oekraïense strijdkrachten de luchtverdediging hebben opgevoerd en deze zich in het hoogste niveau van paraatheid bevonden. Gezien de voorgeschiedenis van ongelukken en slechte training kunnen de Oekraïense strijdkrachten niet over het hoofd worden gezien bij het achterhalen van de waarheid over wat er is gebeurd met MH-17.

Related Posts

Share This

2 Comments

 1. Hennie

  Afschuwelijk.

 2. Richard Groen

  Het onderzoek maakt integraal deel uit van de oorlog tegen Rusland.

  Het onderzoek dient in werkelijkheid om de feiten vakkundig zo uit te lichten dan wel toe te dekken cq. verzwijgen dat dit de doelen van deze oorlog dient.

  Dat is al eens geflikt met eerdere ‘ongelukkken’ die oorlogsdoelen dienden:

  – Operatie Trojan, met PanAm flight 103, Lockerbie dec. feb. ’88 – trigger om Libië te bombarderen http://en.wikipedia.org/wiki/Pan_Am_Flight_103 http://aangirfan.blogspot.nl/2009/08/lockerbie-disaster.html
  Reportedly, Khaisar Haddad, known as Abu Elias, was an agent of the US government and carried out the Lockerbie Bombing. http://www.the7thfire.com/new_world_order/zionism/mossad/how_the_mossad_tricked_US_into_bombing

  – EL-AL van Schiphol, juni 1992 http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Enquete/enq08021999f.html http://www.wrmea.org/1998-december/crash-of-cargo-plane-in-holland-revealed-existence-of-israeli-chemical-and-biological-weapons-plant.html

  – October 31, 1999 – Remote controlled takeover and crashing of Egypt Air 990 http://rockthetruth.blogspot.nl/2011/08/another-israeli-false-flag.html

  Air Traffic Controller Peter Zalewski was responsible for both New York Tower crashes and also was controller for Egypt 990 crash in 1999.
  ‘On October 31, 1999, EgyptAir Flight 990 – a Boeing 767 – plunged into the Atlantic. Officially, the ‘accident’ was blamed on a suicidal co-pilot. http://shirlz007.com/2014/08/20/israel-and-a-long-suspected-history-of-false-flag-terrorism-around-the-globe/
  They needed to conduct a trial run to test remote control technology for taking over planes already in flight, and they needed to promote the concept of “Muslim suicide pilots” to a gullible public.
  As a bonus, they got murder 33 Egyptian army officers including two Air Force brigadier generals and two army major generals.’ http://shirlz007.com/2014/08/20/israel-and-a-long-suspected-history-of-false-flag-terrorism-around-the-globe/

  Larouche heeft een verhelderende kennis van de oorlogszuchtige Amerikaanse politiek:

  https://larouchepac.com/20150416/what-it-takes-fight-wall-street-and-fascism
  http://www.globalresearch.ca/polish-death-squads-fighting-in-ukraine-cia-covert-operation/5384210?print=1

  TTIP is eveneens onderdeel van de oorlog tegen Rusland.
  Zowel de EU als Rusland waren gebaat bij de economische synergie – wat de VS met lede ogen aanziet.

  Iedere welvaart waar ook ter wereld ziet de VS als vijandig.
  In de – gestoorde geest – van de Wereldleiders (VS) is iedereen die zijn welvaart niet goedschiks inlevert bij Wall Street of de VS de vijand.

Trackbacks/Pingbacks

 1. WWW Wat Wist Wilders??? - […] het steeds langer slepende conflict in de Oekraïne. In augustus 2008 speelde zich een soortgelijk scenario af in Georgie,…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.