Van welk volk is dit eigenlijk de krant?

jul 16, 2014 by

Gisteren duidden we al op de dubbelzinnige aanpak van loondrukkers uit Slovakije door de FNV. Niet de Nederlandse chauffeurs, maar de Slovaken waren het slachtoffer. Vandaag kwam de Volkskrant, de voormalige Katholieke arbeiderskrant, bij monde van redacteur Hans Wansink met hetzelde verhaal: Slovaakse chauffeurs worden uitgebuit door IKEA. Hoe steekt het echter werkelijk in elkaar?

Slovaakse chauffeurs worden formeel volgens Europese regelgeving geworven en hier tewerkgesteld. Er is geen sprake van dwang of misleiding, maar van een vrijwillig aangegaan arbeidscontract. Sterker nog: Slovaakse chauffeurs kunnen hier ministens twee maal het Slovaakse minimumloon (200 Euro) verdienen.

De enige echte kritiek van de Volkskrant is dat er sprake zou zijn van ‘sociale misstanden’. Dat is echter een Slovaaks probleem. Als Slovaakse chauffeurs er voor kiezen om zich niet te organiseren, dan is dat hun eigen probleem. Het is aan de Slovaakse bond om deze problemen aan te kaarten. De organisatiegraad in Slovakije is overigens relatief hoog.

Het werkelijke probleem is dat Slovaakse chauffeurs snel geld willen pakken in Nederland ten koste van hun Nederlandse collega’s door ver onder de Nederlandse lonen arbeid te accepteren. Zij stoten hiermee Nederlandse chauffeurs het brood uit de mond. De FNV zou niet solidair moeten zijn met deze onderkruipers, maar deze juist dienen te bestrijden.

Wansink van de Volkskrant is vooral bezorgd om Europa: “Gezonde arbeidsomstandigheden zijn absoluut noodzakelijk om het vertrouwen in de Europese interne markt veilig te stellen. Strikte naleving van de EU-regels is geboden.” Als de Slovaakse onderkruipers maar veilig kunnen rijden, dan is blijkbaar alles in orde. Van welk volk is dit eigenlijk de krant?

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.