Satire: zwart racisme als taboe

jul 3, 2014 by

Satire: zwart racisme als taboe

Vandaag kwam het rapport uit waar we elk jaar weer naar uitkijken tijdens de komkommertijd: het jaarverslag van het College voor de Rechten van de Mens (de dierenrechten moeten nog even wachten). Het persbericht is getiteld ‘Mensenrechten in Nederland is niet altijd vanzelfsprekend’ [Redactie: dit is geen satire, het staat er echt].

Volgens het rapport is het ‘culturele racisme’ een groeiend probleem (p. 27). Cultureel racisme? Ja, we halen even het psychologisch (sic!) woordenboek er bij om te zien wat er sinds de jaren 1990 uit het o zo rechtse Amerika is komen overwaaien:

Cultural racism can be defined as societal beliefs and customs that promote the assumption that the products of a given culture, including the language and traditions of that culture are superior to those of other cultures.

Ja, zo lust ik er nog wel een: iedere cultuur acht zichzelf superieur aan de andere, want anders zou men die cultuur niet praktizeren. Dat maakt migranten die in het gastland vasthouden aan hun taal en culturele tradities ipso facto tot culturele racisten, niet de inheemse Nederlanders zoals het College ons wil laten doen geloven (p. 6):

…autochtone Nederlanders hebben een positief beeld van zichzelf en van Nederland, zien eerder zichzelf als slachtoffer dan allochtonen en menen meer rechten te hebben op wat ‘Nederlands’ is.

We vervangen ‘Nederlanders’ met ‘Tibetanen’ en we zien de onzin van het College: “autochtone Tibetanen hebben een positief beeld van zichzelf en van Tibet, zien eerder zichzelf als slachtoffer dan Chinezen en menen meer rechten te hebben op wat ‘Tibetaans’ is”. Ergo: die culturele racisten in Tibet moeten maar eens flink worden aangepakt!

Waar het College dan weer wel de spijker op zijn kop slaat is de vaststelling dat er een taboe lijkt te rusten op ‘zwart racisme’ (p. 28). Ja, dat werd hoog tijd! Het zwarte racisme is een groot maatschappelijk probleem. Het gaat hier niet zozeer om het alledaags racisme van zwarte criminelen die het louter gemunt hebben op blanken (zo is er veel meer zwart geweld tegen blanken dan andersom in Amerika), maar meer om het venijnige racisme van zwarte humoristen.

Zogenaamde ‘stand-up comedians’ lijken grappig, maar hun ‘ humor’ puilt uit van het racisme. Zo kennen we allemaal de stereotypetjes van de zwarte Surinamer Jörgen Raymann, zoals slager Achmed. Maar zwarte stand-up comedians richten hun pijlen ook op andere minderheden als Hispanics en Aziaten (ook wel chinks of honkies genoemd). Hier een aardige impressie van zwart racisme verpakt in grapjes:

Disclaimer: zwarten kunnen weliswaar racistisch zijn, maar anti-semitisme is zeldzaam, met name onder zwarte rappers die joodse advocaten zelfs aanprijzen, zie de compilatie hieronder:

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.