Een investeringsbank van de BRICS-landen

jul 17, 2014 by

Een investeringsbank van de BRICS-landen

Deze week zijn in Brazilië de BRICS-landen bij elkaar, het gaat om de landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Het waren ooit de opkomende economieën maar zijn de afgelopen jaren steeds sterker geworden en bedreiger nu zelfs serieus de wereldhegenomie van de Verenigde Staten van Amerika. Een stap hierin is het verzwakken van de aan de VSA gelieerde investeringsinstellingen.

Het lijkt een direct gevolg op de economische crisis van 2007, die vandaag nog iedereen voelt. Maar vooral ook de rol hierna, van het IMF die met grote leningen kwam en vooral privatiseringen en arbeidsversoepeling terugvroeg. In reactie hierop komt het nieuwe bondgenootschap van landen dus met een eigen investeringsbank welk een bedrag van 100 biljoen moet gaan bevatten en die dus de invloed van de westerse instellingen moet tegengaan.

Dit geld is dus niet alleen bestemd voor de BRICS-landen, maar tevens voor de ontwikkeling van andere opkomende landen zoals Mexico, Indonesië, of Argentinië. Men zal voor het moment nog gelden uitlenen in Dollars en wellicht in de toekomst in de Yuan. De werkzaamheden zal ze beginnen met een kapitaal van 50 miljard aan dollars met bijdragen van 10 miljard van elk lid en 40 miljard aan garantiestelling.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.