Duitsland, China en de nieuwe Nieuwe Wereldorde

jul 11, 2014 by

Duitsland, China en de nieuwe Nieuwe Wereldorde

In ons vorige stuk spraken we al over de bijzondere relatie die zich aan het ontwikkelen is tussen Duitsland en China. Eerder dit jaar was de Chinese leider Xi Jinping in Duitsland en afgelopen maandag landde Angela Merkel in China voor haar zevende bezoek sinds 2005 aan het Middenrijk. Dat is niet verwonderlijk want de handel tussen China en Duitsland bedraagt meer dan 200 miljard en daarmee is Duitsland na de Verenigde Staten de belangrijkste handelspartner van China wereldwijd (45% van de Sino-Europese handel is Duits).

Merkel landde echter maandag niet in de hoofdstad Peking, maar in het binnenlandse Chengdu, weliswaar een metropool met 14 miljoen inwoners, maar ver weg van de kust waar vanaf de jaren 1980 het Chinese economische mirakel plaatsvond door de creatie van ontwikkelingszones in de grote steden. Daar is ook de invloed van de Trans-Pacifische handel met Amerika het grootst. Duitsland mikt op de binnenlanden, die bereikt kunnen worden met de nieuwe zijderoute via Rusland. Ditmaal gaan de goederen echter niet louter naar het Westen, maar vinden Duitse half-fabricaten en producten hun weg naar de Chinese markt.

Intussen maakt Duitsland een omwenteling mee van geopolitieke proporties. Deze week werd er een Amerikaans spionagenetwerk opgerold en de hoogste CIA-chef in Duitsland werd prompt het land uitgezet. Duitsland maakt hiermee een einde aan een tijdperk van vrijwel onbeperkte Amerikaanse bewegingsvrijheid in Duitsland. Na de onthullingen van de klokkenluider Edward Snowden vorig jaar heeft Duitsland getracht tot een overeenkomst te komen met de Amerikanen over wederzijdse spionage. Washington ging er niet op in en Duitsland heeft als gevolg daarvan als enige West-Europese land Amerikaanse spionnen publiekelijk aangepakt.

In Peking en Moskou zullen deze ontwikkelingen met interesse en instemming zijn gevolgd. Duitsland heeft overigens de jongste maanden al heel wat teleurstellingen moeten ondergaan als gevolg van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Begin dit jaar schoot Amerika een mede door Duitsland tot stand gekomen overeenkomst tussen de toenmalige Oekraïense president Janukovitsch aan flarden en twee weken geleden gebeurde hetzelfde met het bestand tussen de Oost-Oekraïense rebellen en het Kiev-regime. In Berlijn zal er om die reden flink zijn gevloekt, want hiermee kreeg de geloofwaardigheid van Duitsland mediator flinke deuken.

Duitsland maakt de afgelopen jaren een geopolitieke ontwikkeling mee, die grote consequenties kan hebben voor Europa. Allereerst weet Duitsland de economische dominantie van Europa te vertalen in politieke dominantie, vooral ook door de zwakte van Engeland en Frankrijk (zie verkiezing van Juncker en Schulz). Ten tweede onttrekt Duitsland zich steeds meer aan van de instituties, die zijn ontworpen om het aan de lijnband te leggen, zoals de NAVO en de Europese Unie. Duitsland voert namelijk een eigen onafhankelijke politiek aangaande Rusland en China en deze belangen wegen voor Berlijn steeds zwaarder. Let in de toekomst op de As Berlijn-Moskou-Peking.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.