Duitsland botst met VSA over spionage

jul 10, 2014 by

Duitsland botst met VSA over spionage

De regering van Duitsland heeft het hoofd van de Amerikaanse spionagedienst (CIA) gevorderd het land te verlaten. De uitwijzing is een reactie op de recente onthullingen over spionage door de Verenigde Staten in Duitsland. Enkele dagen terug was er een man aangehouden die honderden documenten aan de CIA heeft doorverkocht. Een dergelijke gebeurtenis zet de verhoudingen tussen Europa’s sterkste land en de Amerikanen wederom op scherp.

Het uitwijzen van de Amerikaan maakt een einde aan een lange affaire, welk aan het licht kwam na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Hij bracht het grootschalige afluisteren van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA naar het grote publiek. Hier bevond zich zelfs de mobiele telefoon van Angela Merkel onder, de bondskanselier van Duitsland.

De verhoogde interesse van de Amerikanen zou men kunnen toeschrijven aan de onrustige situatie in Oekranie. In Duitsland is een grote stroming die graag meer toenadering tot Rusland zoekt, om zo de rust op het Europese continent te bewaren. De Amerikanen vertrouwen de Duitsers duidelijk niet, dan men de uitgestippelde koers aanhoud. Maar ook in Duitsland is er veel onvrede over de handelswijzen van de Amerikanen en met is het spioneren meer dan beu.

“Nu is het wel eens genoeg geweest” sprak President Joachim Gauck afgelopen zondag dan ook.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.