Arbeidsmigratie: FNV draait om de hete brei heen

jul 15, 2014 by

Arbeidsmigratie: FNV draait om de hete brei heen

Vandaag stond het in de Volkskrant en de NRC: IKEA buit Slovaakse vrachtwagenchauffeurs uit. Slovaakse chauffeurs zouden voortdurend onderweg zijn en feitelijk in hun vrachtwagen leven. Bovendien zouden allerlei regels omtrent rijtijden niet worden gehandhaafd. Zodoende zouden Nederlandse chauffeurs worden verdrongen van de arbeidsmarkt. Het is een hardnekkig probleem en december vorig jaar trok de bond al aan de bel.

Het probleem met de FNV-kritiek is echter dat de belangrijkste reden voor de inzet van de Slovaakse chauffeurs in alle berichtgeving op de allerlaatste plaats wordt genoemd: deze arbeidsmigranten zijn vier keer goedkoper (sic!) dan Nederlandse of Belgische chauffeurs. IKEA maakt gebruik van Europese regelgeving, waardoor het mogelijk is om arbeidsmigranten hier te laten werken onder de arbeidsvoorwaarden van het Oost-Europese land van herkomst. In het geval van IKEA is een Belgisch bedrijf gevraagd, die vervolgens een Slovaaks uitzendbureau in de arm heeft genomen.

De FNV klaagt luidkeels over de uitbuiting van de Slovaakse chauffeurs, maar is muisstil over de wijze waarop de Nederlandse arbeider van de arbeidsmarkt wordt verdrongen via deze oneerlijke concurrentie. Dit is al jarenlang aan de gang en de bond doet vrijwel niets met klachten van de Nederlandse leden. Een vriend van mij vertelde dat zijn vader als metaalarbeider nooit formeel antwoord heeft gekregen op zijn klacht dat migranten zonder veiligheidspapieren gewoon konden komen werken, terwijl hij altijd op cursus moest omdat hij anders niet meer mocht komen werken.

Dit alles in de lijn met de historische rol van de FNV, waarin de grootste vakcentrale van Nederland zich nooit serieus tegen arbeidsmigratie heeft verzet. Ondanks het feit dat goedkope arbeidsmigranten de Nederlandse lonen drukten en zich vrijwel niet organiseerden in de vakbond, heeft de bond nooit opgeroepen tot een migratiestop om de aftakeling van de positie van de Nederlandse arbeider te keren. Nu plukt zij daarvan de wrange vruchten, want wie is er nu nog lid van een bond die niet opkomt voor jouw belangen? De vader van mijn kennis heeft op het moment van zijn pensionering opgezegd.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Van welk volk is dit eigenlijk de krant? | Vrije Tribune - […] duidden we al op de dubbelzinnige aanpak van loondrukkers uit Slovakije door de FNV. Niet de Nederlandse […]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.