Waar komt de ISIS vandaan?

jun 21, 2014 by

Waar komt de ISIS vandaan?

Tegenwoordig staan de media vol over de schijnbaar onstuitbare opmars van de ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië). De vraag is echter waar dit soort organisaties vandaan komen. Waar en wanneer is er een soort van permanent rondzwervend irregulier islamitisch leger ontstaan, dat zich verplaatst van het ene strijdtoneel naar het andere?

Op 20 november 1979 werd de zogenoemde Grote Moskee van Mekka bezet door een fanatieke menigte veelal jonge gelovigen. Zij waren gewapend en kwamen in opstand tegen de Westerse invloed die was toegenomen onder heerschappij van de koninklijke famile van Saud. Als je een indruk wilt hebben over de decadente levenswijze van de absolute Arabische monarchieën in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, kan ik je de autobiografische roman Stolen Lives van Malika Oufkir aanraden. Hierin rijst het beeld op van een kosmopolitische elite, die moeiteloos opgaat in de internationale jetset van miljonairs, popsterren en politici.

De opstand in de Grote Moskee werd met veel moeite neergeslagen en vormde de aanleiding om het historische centrum van Mekka geheel te renoveren. De smalle straatjes en steegjes van het oude centrum vormden een hindernis voor het leger en de politie en er werd gekozen voor een nieuwe ruime opzet met de moderne mogelijkheden van crowd-control. Dit hele project werd opmerkelijk genoeg uitbesteed aan de Bin Laden Group, het bouwbedrijf waarover de vader van Osama bin Laden de scepter zwaaide.

De Saudische monarchie besloot de leiders van de opstand zwaar te straffen. Tientallen werden onthoofd, maar de beweging van radicale islamisten als zodanig werd niet aangepakt. Er werd besloten om de agressie van deze groep naar buiten te laten richten. In december 1979 was de Sovjet-Unie Afghanistan binnengevallen en Saudi-Arabië dacht twee vliegen in één klap te hebben geslagen door de islamisten af te schepen naar Afghanistan. Zodoende kwamen veel jonge Saoedische mannen, waaronder Osama bin Laden in Afghanistan terecht.

Er ontstond als gevolg hiervan een relatief kleine maar gemotiveerde Islamitische militie die zich van het ene strijdtoneel naar het andere verplaatste om oorlog te voeren in naam van de Islam. Na Afghanistan volgde inzet in Bosnië en Tsjetsjenië. De grote klapper kwam met de inzet van de Islamisten in Libië in 2011. Daar kregen  zij steun in de vorm van de NAVO-luchtmacht en invoer van wapens. Na de verdrijving van Qadaffi gingen zij naar Syrië, dat als gevolg in 2012 verzeilde in een burgeroorlog.

In Syrië bouwden zij opnieuw een basis op aan de vruchtbare oevers van de Eufraat. De Eufraat is een rivier die zich uitstrekt over Turkije, Syrië en Irak. De uitstap naar het instabiele Irak was een kans die zij niet konden laten liggen. Zodoende slagen de Islamisten er na het verlies van Afghanistan in 2002 er in om in Syrië en Irak een territorium te veroveren dat als basis kan dienen voor verdere operaties.

De ISIS is niet rechtstreeks vanuit Afghanistan af te leiden, maar is veeleer een tijdelijke vorm die de Islamisten hebben aangenomen, een merknaam als het ware. Deze kan zo weer worden ingeruild voor een andere naam, maar de groep blijft hetzelfde. Ook de financiers blijven dezelfde mensen – rijke sjeiks uit Saudi-Arabië, waaronder leden van de koninklijke familie, zoals Bandar bin Sultan, voormalig hoofd van de inlichtingendiensten van het olie-koninkrijk. Zo is de circel weer rond. Ondanks de aanwijsbare Saudische oorsprong en financiering lees je hier maar relatief weinig over in de mainstream media.

2 Comments

 1. Inderdaad, de radicalisering is te herleiden tot de oliedollars, zie ook:
  http://likud.nl/2012/06/de-verspreiding-van-de-strikte-islam/

 2. Ruud Borgmeester

  Bart,goede aftrap – een serieuze vraag, over een serieuze zaak, verdient een genuanceerde reactie.
  Niet verrassend dat de meneer? hiervoor de andere helft buiten beschouwing laat. We kennen het doel daarvan. Heel toevallig? wordt 1 reden genoemd. Zo simpel zit de wereld (van oorlog en macht)al eeuwen niet meer in elkaar!
  Was nou getypt: ‘(olie-)dollars’ – dan was gebleken dat de reactie enigszins recht doet aan ernst en omvang van de (oorlogs-)misdaden.

  De eerlijkheid gebiedt de geldstromen naar IS, ISIS, ISIL, de diverse ‘Vrijheidsstrijders’ tevens Koppensnellers, in kaart te brengen.
  Iedere geo-politiek commentator wist dit al sinds de valsevlag 9/11, hoe die vlag in de stok steekt.
  Pas vorig jaar kreeg Rusland dat perfect in beeld.

  Letterlijk. De colonnes trucks door de woestijn met gestolen olie van zowel de Kirkuk-velden in Irak, als de velden die – hé – IS met geweld heeft veroverd op Syrië. Pisnijdig waren Turkije, Israel, en de VS dat de Russen ‘zomaar’ IS met succes uitschakelden. Nou, dan snap je ’t wel. Oder?

  Kijk wie steevast profiteren van de terreur en genocides die worden gepleegd.

  Dan lopen alle lijntjes naar NAVO-parters, en -leden natuurlijk.
  Die -partners zijn alle golfstaten en Israel. Feit.

  Deutsche Welle brengt feilloos in beeld hoe de slachters van die ‘franchises’ in en uit Turkije lopen, voor opgelapt te worden in de ziekenhuizen, herbewapening, wat vertier, en verpozing. Ook Israel biedt deze diensten, moet je eerlijk over zijn. paar hints: uit de ‘tonnen’ bewijzen:
  Turkey – A Hub of Terror Documentaries DW.COM 04.07.2016
  http://www.dw.com/en/turkey-a-hub-of-terror/a-19330829
  https://medium.com/insurge-intelligence/turkeys-secret-pact-with-islamic-state-exposed-by-operative-behind-wave-of-isis-attacks-6b35d1d29e18#.8stj3qis5
  De Turkse dictator was zelfs onlangs nog in Libië gefotografeerd, op de conferentie aldaar van de ‘Coalition of the Killing’, op de IS-conferentie.

  Er is haast geen slag(t)veld waar we niet stuiten op dit soort terreurbaronnen:
  http://www.larouchepub.com/other/2002/2949idf_qaeda.html
  http://www.veteranstoday.com/2016/07/14/cia-supplies-isis-with-an-airforce-with-help-from-khazarian-mafia-ukraine-georgia-turkey-and-israel/

  Ieder land dat (nog)seculier is, kan een bezoek verwachten van de stoottroepen van de NAVO-terreurnetwerken.
  Eerst sturen ze de subversieve ngo’s van Soros erin, revolutiemanagers met lange benen en blonde haren, of met een zak Amerikaanse cookies; dan Gladio-B; en vervolgens IS om het af te maken.
  Het zelfde geldt indien het beoogde doelwit natuurlijke rijkdommen als collectief bezit heeft. Het enig collectief dat nog wordt geduld, is dat van de bankiers. In het kort doel, methode en middelen van IS.

  De golf van terreur die nu gericht is op de EU, zou allemaal zijn omdat moslims ons zo zouden haten. Die mensen worden in alle hoeken van de wereld door haatpropaganda gek gemaakt;
  we weten alle doorsnee media ter wereld staat onder controle van de CIA. Feit. Echter, let op wie hier m.n. van profiteren! Wie leveren al die beveiligings-, en bewakinssystemen, de biometrische paspoorten, de NSA-computers, wie zijn de eigenaren van Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Face Time, Viber, c.s.?
  Wie lobbyen zo hard voor de Islamisering van de VS, EU en Turkije? Dat zijn de echte terroristen.
  Al worden ze nog 100 keer op heterdaad betrapt, Likoed zal het blijven ‘framen als 100% werk van ‘kut’moslims.
  Haatzaaiers, totaal ongeloofwaardig. Meer zeg ik niet over.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Waar komt de ISIS vandaan? | E.J. Bron - […] Lees verder>>> (h/t Scarlatti Bombatti) […]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.