Oud-kolonies voor Oranje!

jun 24, 2014 by

Oud-kolonies voor Oranje!

Tegenwoordig lijkt radicaal-links steeds meer een spiegelbeeld van oud-rechts – eindeloos blijven doorzagen over het koloniale verleden, dat nu al 65 jaar voorbij is. De voormalige anti-koloniale helden zijn zelf onderdrukkers gebleken en het mozaiek aan volkeren dat onder Nederlandse heerschappij is in stukken gebroken door onderlinge etnische strijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onder jongere generaties Nederland helemaal niet zo’n negatief imago heeft, ondanks dat Nederlanders zich vaak generen voor het koloniale verleden.

Met het WK voetbal in Brazilie blijkt dat er vanuit de voormalige kolonies zowaar onverwachte steun komt. In Suriname komen drommen Oranje-supporters samen, ongeacht of ze Surinamer of Nederlander zijn, om het Nederlands elftal aan te moedigen (zie foto hieronder, met dank aan Parbonieuws). De band met Nederland is er immers nog door het Nederlands, dat nog steeds de voertaal is.

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

Zelfs in het verre Indonesie, waar het Nederlands als voertaal nagenoeg is verdwenen, zijn er ook Oranje-supporters. Op Ambon, het hoofdeiland van de Molukken, was het deze week nog ver in de nacht onrustig door supporters die met grote Nederlandse vlaggen door de straten trokken (zie foto hieronder, met dank aan Maluku night). In de Telegraaf van vandaag sprak men zelfs van een aanhoudende Oranje-gekte (met video!).

molukken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelfs in onze oudste kolonie, Noord-Brabant, ging de lokale bevolking in Tilburg helemaal uit zijn dak na de overwinning op Chili van afgelopen maandag:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.