Mijmeringen bij Tiananmen-herdenking

jun 6, 2014 by

Mijmeringen bij Tiananmen-herdenking

Veel Westerse media stonden deze dagen stil bij de herdenking van het neerslaan van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Dit jaar was dat 25 jaar geleden. Uiteraard valt de dood van zoveel jonge idealistische mensen te betreuren, maar desalniettemin moeten we eerlijk de vraag kunnen stellen of China nu werkelijk met een parlementaire democratie zoveel beter af zou zijn geweest.

Rusland stond namelijk op eenzelfde kruispunt en sloeg de weg van politieke hervorming in. Het gevolg was de staatkundige en economische ineenstorting van de Sovjet-Unie. Dit had China eveneens overkomen, waarbij grote stukken van het land zich hadden afgescheiden, zoals Tibet en Xinjiang waar etnische minderheden wonen.  Zelfs een splitsing tussen Noord- en Zuid-China zou niet ondenkbaar zijn geweest.

Nu krabbelt Rusland weer op, maar China is heel gebleven en in staat om Amerika economisch naar de kroon te steken. Zelfs politiek valt er een lans te breken voor het autoritaire model van China ten opzichte van het liberale model van Amerika. In deze interessante video tracht Eric X. Li ietwat gechargeerd China’s politieke systeem langs de meetlat te leggen van het politieke en economische  succes:

It doesn’t matter if a cat is black or white, so long as it catches mice.” – Deng Xiaoping

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.