Ieper en de klaproos

jun 9, 2014 by

Ieper en de klaproos

Ergens in de Westhoek te West-Vlaanderen ligt een kleine stad dat de naam Ieper draagt. Deze regio van de België is bijzonder landelijk, getuige het moeilijke wegennet en de lastigheid van een goede telefoonontvangst. Maar de stad is wel een belangrijke punt geweest tentijde van de eerste Wereldoorlog. Er zijn maarliefst vier grote veldslagen om Ieper geweest.

Daarvan getuigen diverse kerkhoven en velden vol met granaten. Ook werd hier voor het eerst gifgas gebruikt. Er zouden in deze eerste aanval met dit gas duizenden mensen zijn gestorven. Thans worden in Ieper vanwege de veldslagen en de rest van de oorlog een jaarlijkse herdenking gehouden. Dit wordt in 2014 vanwege 1914 nog extra groot gebracht.

Er is daarom een webstek gebouwd met de naam ‘100 jaar Groote Oorlog‘ om mensen erop te wijzen dat honderd jaar geleden deze oorlog startte. De stek staat vol met interessante verwijzingen, WOI routes, interessante plekjes in de regio en natuurlijk de evenementen die eraan komen. Deze stad hoopt hiermee natuurlijk ook listig eens wat toeristen naar de streek te lokken.

En wat betekent dan die klaproos die men altijd voorbij doet komen? (of ‘Poppy’ zoals de Engelsen zeggen) Dit is het gekozen symbool om de gevallenen te herdenken en wordt meestal in het knoopsgat gedragen. Het viel een Canadese schrijver op dat op de graven veel klaprozen groeiden en in 1915 schreef hij het bekende gedicht ‘In Flanders fields‘ dat volgt met , ‘the poppies blow’. dus waar de klaprozen groeiden.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.