Goede boeken & foute boeken

jun 20, 2014 by

Goede boeken & foute boeken

Wat is een goed boek en wat is een fout boek? En moet er toch niet onderscheid worden gemaakt, tussen de historische boeken en wat in de huidige tijd wordt uitgegeven? Het is natuurlijk totaal subjectief wat nu wel of niet een goed boek is. Zo vind ik zelf alle boeken van en over Herman Brood fout, maar er zijn ook mensen die zijn werk onder kunst scharen en zijn leven vermeldenswaardig vinden.

Vandaag kwam de recherche in Amsterdam een exemplaar van Adolf Hitler’s (Duitse politicus, populair in de jaren 30) hoofdwerk Mein Kampf in beslag nemen. Dat blijkbaar, zo vertelt ons de Justitie, onder de foute boeken valt. De bewuste winkelier wordt vervolgd en kreeg een dagvaarding overhandigd voor het verspreiden van haatdragende teksten.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei o.a. het volgende over de zaak;

Je mag wel kennisnemen van wat in het boek staat, vooral om te begrijpen wat er toen gebeurd is, dat staat buiten kijf. Als je op een school aan kinderen laat zien wat voor verschrikkelijke dingen er in het verleden zijn bedacht, dat is goed voor mensen om kennis van te nemen. Maar als je het in voorraad houdt en aan iedereen die langskomt verkoopt, dan komt er een punt dat je op een gegeven moment gewoon bezig bent met het verspreiden van die verschrikkelijke ideeën die erin staan.

Dat de Nederlandse Justitie in dit land gaat over wat wel een niet goede boeken zijn, is dan bij deze nog eens voor iedereen bekend. Maar dat ze expliciet nog even toelicht dat er in een bepaald boek verschrikkelijke ideeën staan is wel weer nieuw voor mij. Dat maakt het nog onduidelijker wat nu precies de maatstaven zijn, want het woord ‘verschrikkelijk’ is toch wel lastig te vertalen naar bepaalde opvattingen of ideeën.

Misschien dat men vanuit de Hoge Raad met een zwarte lijst vol boeken kan komen, die was er bij meneer Hitler ook én dat is wel zo makkelijk gebleken.

1 Comment

  1. In Rusland wordt wel gewoon een lijst van verboden boeken gepubliceerd, ongeveer 200. Dat is dus minder geniepig dan hier, waar de overheid stiekem gewoonweg hele oplagen opkoopt en verwijdert, behoudens een exemplaar in de koninklijke bibliotheek, alleen toegankelijk met referenties van een instelling of hoogleraar. Nog geniepiger is het gesteld met tijdschriften, waarvan de distributie in Nederland niet in handen is van de de overheid maar van een privaat monopolist, die wel even bepaalt of je blad in zijn sortiment wordt opgenomen. Boekhandels wordt alsdan verboden bladen aan te bieden buiten zijn assortiment om! Ook is het heel ernstig, dat grote ‘familieboekhandels” om commerciele redenen geen politiek boeken meer aanbieden of alleen vanuit het engels vertaalde of in het engels geschreven boeken. Zo is het tweeluik ‘Joden en Russen, Tweehonderd jar samen’ door Alexander Sozhenistin vanuit het russiche wel naar het Duits en Frans vertaald, maar nooit naar engels door toedoen van de joodse Anti Diffamation League. Dus wel te vinden op amazon.de of amazon.fr maar niewt op amazon.com !!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.