14 – 18 dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog

jun 8, 2014 by

14 – 18 dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog

De VPRO heeft zichzelf overtroffen met een mooie, achtdelige serie over de eerste Europese oorlog. In de diverse talen, wordt vanuit het gezichtspunt van een diverse groep mensen uit de deelnemende landen een verhaal vertelt over het verloop van de oorlog. Dus uit verschillende dagboeken vanuit Rusland, Duitsland, Frankrijk en Engeland worden we meegenomen in allerlei lief en leed.

Het is een leuke, gepopulariseerde versie die ongetwijfeld meer mensen wat extra doet kennis doet meegeven van een oorlog die in Nederland toch wat onderbelicht is. Omdat we er zelf niet (actief) aan meededen, maar dat mag in tijd van Europese eenwording, juist een reden zijn om er toch wat meer te weten van te komen. De documentaire biedt een goede aanzet.

In de internationale productie ’14–18, Dagboeken van de Eerste Wereldoorlog’ komt het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog dichtbij door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen. Via gedramatiseerde scènes, gebaseerd op dagboeken en correspondentie, komt de oorlog tot leven.

Het enthousiasme aan het begin, het leed in de loopgraven, de bovenmenselijke inspanningen van artsen en helpers, de zware verliezen onder burgers, de uiteindelijke opstanden tegen de oorlog; de hele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog wordt ingekleurd door middel van persoonlijke verhalen, die uit talloze documenten zijn gedestilleerd.

Bekijk hier alle acht delen.

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.